По-сигурен уебсайт в 6 стъпки

По-сигурен уебсайт в 6 стъпки

Дори и да си мислите, че никой не би хакнал точно вашия уебсайт, защото нямате никаква ценна или тайна информация на него, това в никакъв случай не означава, че е невъзможно. Вашата уебсайт сигурност винаги трябва да е на нужното ниво.
Според последните статистики 83% от хакнатите сайтове в световен мащаб за 2017 година са WordPress сайтове (Sucuri Research). Един пробив в системата е достатъчен за някой недоброжелател не толкова да ви открадне данните, а по-скоро да използва сървъра ви и да разпрати спам имейли например.

Нека разгледаме едни от основните стъпки, които ще направят вашия уебсайт по-неуязвим и по-сигурен за вас и клиентите ви.

 

1. Редовно обновявайте софтуера си

Не става дума само и единствено да обновявате платформата си, а всеки скрипт, код, софтуер или разширение, което сте инсталирали и използвате. Хакерите работят усърдно, за да намират слабите места във всяка една система. А остарелият софтуер е доста примамлив за тях, защото предоставя повече възможности за действие.

 

2. Инсталирайте SSL сертификат

SSL сертификатът е първата и най-важна стъпка към сигурно интернет сърфиране и за по-сигурен уебсайт. Благодарение на него информацията и личните данни, които се обменят във виртуалното пространство, биват криптирани и защитени от неоторизиран достъп. По този начин достигат крайната си цел непокътнати. Може да проверите дали вашият сайт има активиран SSL сертификат, като разгледате неговият URL. Ако започва с HTTPS, а не с HTTP, значи сте изрядни. Дори и пред Google, чието ръководство обяви, че дава приоритет на https сайтовете, като ги показва на по-предни позиции в резултатите от търсенето. Повече информация по темата може да намерите в статията, която написахме преди време и ви запознава с 4 основни причини защо ви трябва SSL сертификат.

*Полезно! 20 фактора за по-добро класиране в Google, които не знаете!

 

3. Сложете край на лесните пароли

Никой не обича да измисля, запомня и въвежда сложни пароли. Но елементарните и кратки такива са като прочетена книга за хакерите, оборудвани със специализиран софтуер. Точно затова ако искате по-сигурен уебсайт, е изключително важно да въведете строга политика за вашите паролите. Не само са тези, които използвате вие, за да го администрирате и поддържате, но и за потребителите, особено ако говорим за онлайн магазин. Каква е идеалната анти-хакер парола?

  • Дълга е поне 10 символа
  • Съдържа и главни и малки букви
  • Включва поне един специален символ
  • Съдържа цифри
  • Не съвпада с потребителското ви име, домейна, имейла и др.
  • В нея няма последователни цифри или букви
  • Не съвпада с други, използвани от вас пароли
  • Променяте я често

 

4. Архивирайте редовно (backup)

Архивирането на сайта е не само средство за защита срещу хакери. То е начин да възстановите последната запаметена версия на сайта при възникнал проблем. Ще сте благодарни на backup-a в случай на срив или бъг в системата, при загуба на данни, вирус, при ъпдейт, който не се е получил както сте искали или неволна грешка на администратор или колега, поддържащ сайта. Причините могат да бъдат много. Няма да ви коства чак толкова усилия и средства, дори ще ви спести такива. Само си представете, ако трябва наново и собственоръчно да възстановите сайта си.

 

5. Сканирайте системите си

През по-голямата част от времето сме заети да оптимизираме сайта за търсачки, да правим линк билдинг, да обновяваме редовно съдържанието в блога, да предоставяме перфектно обслужване на клиенти и т.н. Но не бива да забравяме да проверяваме и поддържаме сигурността му. Препоръчваме ви редовно да сканирате и сайта, и сървъра си за евентуални заплахи. Може да го направите с помощта на онлайн тилове като ScanMyServer, SUCURI, или пък да наемете специалист, който да изготви професионален анализ и да ви даде ефективни решения.

 

6. Хоствайте по един сайт на сървър

Да, много по-практично и евтино е да използвате един сървър за няколко свои сайта. Експерти в бранша обаче твърдят, че това далеч не е толкова безопасно. Те препоръчват (ако е възможно) на един сървър да има по една система за управление на съдържанието (CMS) като WordPress например. Защо? Защото ако има пробив в един от сайтовете на сървъра ви, то много по-вероятно и останалите да бъдат засегнати. Проблема става особено голям ако някой от тях се окаже онлайн магазин, в който се намират данни на ваши клиенти и техните поръчки.

А вие какви методи използвате, за да направите сайта си hacker-proof? Споделете в секцията с коментари по-долу или пък ни пишете на info@speedflow.bg в случай, че се нуждаете от разработка на сигурен уебсайт.

Оценете този материал!
5/5 - (6 votes)
5/5 - (6 votes)
Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *