Какво е линк билдинг и защо е важна SEO практика?

Какво е линк билдинг и защо е важна SEO практика?

Всеки, който е поне малко запознат с термина оптимизация за търсачки (SEO), е чувал и за линк билдинг. Това е един от основните фактори, които търсачки като Google използват, за да класират сайтове в SERP (Search Engine Result Page – страница с резултати от търсене на конкретна ключова дума). Когато говорим за високо конкурентна ниша, няма как сайтът ви да се класира на предни позиции в Google, ако няма достатъчно или никакви линкове из мрежата, които да водят към него. Линк билдингът си остава един от най-важните и задължителни SEO практики за добри позиции в търсачките.

Какво е линк билдинг?

Като важна част от SEO методологията, линк билдингът обединява всички действия и процеси, обвързани със създаването и получаването на линкове от други източници към вашия собствен уебсайт (backlinks). Търсачките претърсват цялата мрежа – както страниците на самия ви сайт, така и тези, които препращат от сайт към сайт. Използват събраната информация относно линковете, за да оценят сайта ви и определят неговата позиция в конкретния SERP.

Как точно работи Линк Билдингът?

Линк билдингът значително повишава шанса да получите качествени линкове, които водят обратно към вашия сайт, и по този начин да го издигнете на по-висока позиция в класацията на Google. Това е и известна тактика на маркетолозите за повишаване популярността на бранда онлайн.

Защо търсачките обхождат мрежата за линкове?

  1. За да откриват нови страници

  2. За да индексират всички страници в мрежата

След като са претърсили цялата мрежа, търсачките извличат опредено съдържание и ключови думи и ги добавят в своите индекси. Сложен алгоритъм определя как дадена страница ще се класира за тези ключови думи, които потребителят е въвел при търсенето си в търсачката. Но освен самата страница и съдържанието, което предлага, от Google отделят специално внимание и на броя линкове, които водят към нея, както и качеството на самите сайтове! Колко по авторитетни са сайтовете, които препращат към вашия сайт, толкова по-висок ранк ще ви даде Google.

Ползи от Линк Билдинга

Има много начини за създаване на линкове, но голяма част от SEO експертите твърдят, че това и до ден днешен си остава една от най-трудните задачи в тяхната професия.

Как се променя линк билдингът през времето?

Google започва да използва броя линкове като определящ фактор за класирането на интернет страници още през 90-те години. Бързо става ясно, че това е силен и показателен сигнал за достоверността и качеството на информацията, представена в даден уебсайт. Защо? Ами защото всеки линк се явява като потвърждение на нейната сигурност и релевантност. В противен случай сайтът не би получавал препратки от външни източници, нали?

SEO специалистите обаче много бързо откриват начини да манипулират класиранията в SERP за определени ключови думи. И то точно чрез линк билдинг. За да спрат тези манипулативни процеси, от Google започват редовно да пускат ъпдейти, специално насочени към филтриране на сайтове, които си служат с нечестни методи, за да спечелят челните места в търсачката. Така например една от линк билдинг техниките, първоначално подкрепяна и насърчавана от Google – регистриране в директории и получаване на обратни връзки (backlinks), постепенно започва да губи влияние и да бъде изключвана от алгоритъма на Google.

Въпреки това прекомерната злоупотреба с линк билдинг практики продължава да оказва негативно влияние върху страници с качествено съдържание. Те биват измествани все по-назад в SERP. И ето, че през 2012 година се появяват така популярните (и чести) ъпдейти на Google, наречени Penguin. Основната им цел е да намалят злоупотребата с линк билдинг техниките и дори да санкционират сайтовете за това. В следваща ни статия сме ви подготвили някои интересни линк билдинг тактики за 2018, които вярваме, че ще помогнат на сайта ви да е класира по-добре в търсачката, без да бъде наказан за това. Очаквайте скоро!

 

Доверете се на уеб услугите на Speedflow.bg за изработка на красив уебсайт с ефективна и качествена линк билдинг и SEO оптимизация.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *