Видео SEO оптимизация за търсачки

Видео SEO оптимизация за търсачки

През последните години видео маркетингът се превърна във важна част от цялостната дигитална маркетинг стратегия на компаниите, разбира се, с цел увеличаване на конверсиите.  Продуктови видеа, рекламни видеа, корпоративни видеа и др. се използват все повече за приливане на нови клиенти и повишаване разпознаваемостта на бранда. Знаете ли, че 52% от потребителите са по-склонни да закупят продукт, след като изгледали видео за него?

И така. Как да достигне видеото, което сте създали, до повече хора? Как да получи нужното внимание от Google, за да се класира на челни позиции в страницата с резултатите от търсенето (SERP)? Отговорът е  Видео SEO оптимизация за търсачки. Ето какво трябва да направите:

 

1. Качествено видео съдържание

Първата и най-важна стъпка е да предоставите на своята аудитория видео с перфектно съдържание и качество. Това е основата на неговия успех. Отделете достатъчно време, за да го изпипате. Гледайте на видеото като на начин да създадете трайни и топли отношения с вашите клиенти, както и оставите добро впечатление у тях за вашата марка.

 

2. Видео хостинг платформа

  1. Целта, с която е създадено видеото, ще определи къде е най добре да го хостнете. Ако идеята ви е да привлечете повече трафик към сайта, да го популяризирате, да направите повече продажби (ако говорим за прясно изработен онлайн магазин) и т.н., то ви препоръчваме да хостнете видеото на собствения си сайт. По този начин си гарантирате, че търсачки като Google няма да пренасочат трафика към друг уебсайт. Минусът тук е, че за разлика от вариант 2 зареждането на вашия видеоклип, може да е бавно, ако нямате достатъчно ресурс или иначе казано добър хостинг план. Все пак зареждате голям ресурс на страницата си.
  2. Ако обаче целите просто да популяризирате бранда и да повишите неговата разпознаваемост, платформи като Youtube и Vimeo може да се окажат по-добрия избор за вас. Имайте предвид , че след като веднъж видеото бъде индексирано от Google, повечето трафик ще отива към тях, а не към сайта ви.
  3. Третият вариант е да изберете видео  хостинг платформа, която да ви помогне за по-лесната и бърза индексация от Google, като автоматично добави SEO мета дата към видеото ви (JSON-LD) като например Wistia. Трябва внимателно да проучите и прецените опциите си.

 

3. Мета описания

За да може вашето видео SEO да работи и клипът ви ви да се индексира по-добре от търсачките, е необходимо да създадете и добавите релевантна и детайлна информация към него. Според Google най-важните мета данни за видеото са:

  • Заглавие

Отделете достатъчно време, за да измислите добро заглавие на видеото, така както бихте отделили за заглавие на своя блог статия например. Нека бъде ясно, точно и кратко, но и достатъчно интересно. За още по-добра индексация от Google преименувайте и самият видео файл. Забравете за генеричните video574383.mph.

  • Описание

Описанието е основна градивна единица на Видео SEO стратегията ви. То трябва да бъде изчерпателно и информативно, с добър брой ключови думи, за дадете още повече преднина на видеото си в Google.

  • Тъмбнейл (thumbnail)

Едно от първите неща, които потребителят забелязва, е тъмбнейлът на видеото. До голяма степен то определя решението му дали да кликне или не. Мислете за тъмбнейла като за заглавна страница на книга. Трябва да бъде атрактивно, информативно, красиво и релевантно.

 

4. Ключови думи

За къде без ключови думи, когато става дума за SEO? Дори и когато говорим за видео SEO, правилата остават същите. Направете проучване на най-подходящите и търсени думи спрямо вашата таргет аудитория, тема и съдържание на видеото. Кои думи биха довели до по-добри резултати, като същевременно описват добре клипа ви?

 

5. Оптимизирайте страницата на видеото

Оптимизирането не бива да се свежда само и единствено до самото видео. От огромно значение за неговата позиция в SERP  е добрата SEO оптимизация и на страницата, където е поместено. В противен случай Google няма да получи достатъчно сигнали, за да прерови сайта ви и да покаже видеото в резултатите от търсенето.

 

6. Добавете транскрипция

Задължително добавете целия текст на видеото (транскрипция). Така ще увеличите набора от използвани ключови думи и ще бъдете по-полезни на тези, които искат да хвърлят бърз поглед на съдържанието на видеоклипа преди да го изгледат.

Текстът може да поставите към описанието на видеото.

 

7. Местоположение на видеото

Според експерти Google обикновено индексира по-един видеоклип на страница. Затова е препоръчително да поместите само едно. Ако това не е възможно, то поставете видеото, което искате да бъде индексирано, на първо място.

Освен това е много важно да съсредоточите цялата страница само около един клип. Нека то бъде нейният фокус. Не го крийте някъде надолу из страницата. Не карайте потребителите да го търсят из нея. Това неименуемо ще доведе до по-малко гледания, а и Google по-трудно би индексирал скрито видео.

 

8. Опции за споделяне

Създали сте видеото, за да се хареса на аудиторията и за да бъде споделяно, нали? В такъв случай поставете бързи бутони за споделяне в социалните мрежи и не само. Колкото повече споделяния има, толкова по-добър авторитет ще получи и страницата ви като цяло.

 

9. Видео sitemap

За да улесните работата на търсачките и за да индексират видеоклипа ви по-добре, е необходимо да създаде видео sitemap. Така Google ще получи най-важната информация за съдържанието на видеото ви и всякакви други детайли като съдържание, описание, заглавие, времетраене и др.

Видео sitemap-ът се явява като допълнение и разширение на основния sitemap на сайта ви. Въпреки че често създаването на такъв се пренебрегва, това е важна стъпка за по-добро класиране в  SERP.

 

10. Споделяйте видеото

Само и единствено със SEO оптимизация на видеото няма да постигнете голям успех. Важно е да разпространите и споделите видеоклипа си в социалните мрежи, за да може да достигне до възможно най-много хора. Google непрекъснато променя своя алгоритъм, затова ви препоръчваме да следите тенденциите. Това, което сте направили днес, може да не е достатъчно утре.

Промотирайте своето съдържание колкото можете повече. Социалните фактори също помагат на Google да класира видеото ви на челни позиции. Затова действайте. Ако имате нужда от помощ, свържете се с екипа ни на info@speedflow.bg.

Оценете този материал!
5/5 - (3 votes)
5/5 - (3 votes)
Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *