Видео Маркетинг – сега е моментът да смаеш аудиторията!

Видео Маркетинг - сега е моментът да смаеш аудиторията от Speedflow Bulgaria

Само допреди няколко години вероятно щеше да четеш тази статия на настолния си компютър, зад дебелия монитор и под нежното бръмчене на вентилаторчетата. А сега вероятно си с лаптопа или с телефона, а може би и смарт часовник. Четеш тези редове на някоя скала, в басейн или пък на морския бряг…

 

Мисълта ни е, че дигиталната среда около нас се променя с огромни темпове, нови възможности за комуникация се появяват ежедневно и само въображението ни може да ни лимитира. Говорейки за въображение е редно да отчетем и все по-креативните усилия на фирмите да ни накарат да купим техните продукти. Затова днес ще си говорим за видео маркетинг!

 

Видео маркетинг в цифри

Простите факти говорят, че и през 2017 визуалната медия ще заема ключово място в стратегията и на комерсиалните организации, и на некомерсиалните такива. Цифрите говорят сами за себе си:

 

-> видео промоциите повишават честотата на кликане (CTR) с 200-300%

-> видео рекламите вече съставят 35% от всички платени реклами в Интернет

-> видеоклиповете увеличават конверсиите на целевите страници с 80%

-> около 90% от онлайн потребителите при покупка биват повлияни от видео материали

-> консумацията на видео през мобилни телефони се увеличава със 100% годишно

 

Впечатляващо, нали?

 

Още по-впечатляващи са ползите от това да използвате видео маркетинг за корпоративните си цели. Освен, че представяте бранда си по един по-интересен и разчупен начин, вие ще оставите и по-трайна следа у аудиторията си. Хората все повече се обръщат към визуалната медия. Причината е пестенето на време и по-лесна обработка на напливите от информация, с които се сблъскват ежедневно. Затова и съобщението, което брандът иска да предаде е по-лесно смилаемо, когато можем да свържем текст и картина.

 

A какво можем да кажем за любимото ни SEO? Като за начало, че видеото е един прекрасен източник на съдържание. Съдържание, за което Google и останалите търсачки постоянно се оглеждат. Така че оптимизайте видеата си, както бихте оптимизирали всеки друг вид съдържание – релевантни тагове, заглавия и описания, call-to-action, изображения. Резултатите са само въпрос на време.

 

Разбира се, не трябва да се впускаме в създаването на видео съдържание само защото е модерно. Освен че трябва да има ясна цел и посока, доброто видео винаги е обвързано с няколко прости практики.

 

Не продавай. Разказвай истории!

Знаем, че е изкушаващо да гоните продажбите, но не позволявайте видеото ви да се фокусира върху това. По-добре помислете как да добавите стойност за крайния клиент. Разбира се, че е препоръчителнода имате и ясен call-to-action, но нека той е вмъкнат дискретно, а не всичко да се съсредоточава около него. Релевантност, стойност, емоционален интерес – добрите практики важат за всеки вид съдържание.

 

Образовай зрителя!

Хората оценяват, когато едно видео освен увлекателно е и полезно, решава някакъв техен проблем. Възползвайте се от тесните знания, които имате за сферата си на дейност, и обучавайте потребителите. Над 65% от хората в днешно време предпочитат да учат от видеоматериали вместо от традиционни статии и книги. Уебинари, ревюта от клиенти, задълбочени анализи – имате безчет възможности да грабнете вниманието.

 

Направи началото незабравимо!

20% от онлайн потребителите затварят гледаното видео в първите 10 секунди. Ако пропуснете да ги смаете/заинтригувате дотогава, има голям шанс повече да не се върнат. Затова не се чудете за заплетени въведения и бавна градация към най-важното. Погрижете се началото да е експлозивно и да прикове вниманието на зрителя от първата секунда.

 

Не бъди скучен!

Това правило се разбира от само себе си, но нека уточним какво имаме предвид. Ако създавате видео с чисто маркетингова цел, рискувате да изгубите интереса на зрителя и никой да не сподели видеото ви. Това крие особено големи рискове в B2B бизнеса. Не подценявайте аудиторията и не се страхувайте да подходите с хумор. Макар да общувате със сериозни бизнесмени, не си мислете, че те са оперирани от чувство за хумор. HubSpot е един добър пример как можеш да впечатлиш B2B аудиторията си, избягвайки скуката и „сухото“ представяне на информация.

 

Оптимизирай смело!

Как работят видеата? Снимаш/Създаваш, обработваш, редактираш и качваш онлайн, нали? Грешка. Преди въобще да си помислим за публичното разпространение на видеото трябва да се уверим, че сме се погрижили за оптимизацията му. Както споменахме и по-горе, важните елементи са същите като при останалите видове съдържание – следете за заглавията и описанията си, добавянето на тагове, включването на видеото в сайтмап. Трябва да сте готови за ботовете на търсачките още преди те да подозират за новото ви съдържание.

 

Е, чувствате ли се по-уверени в използването на видео съдържание? Готови ли сте с идеи за следващата си видео маркетинг кампания? Или пък имате нужда от опресняване на сегашното си видео съдържание? При всички положения ние от Speedflow.bg ще се радваме да научим повече за проектите ви и да подсигурим успеха им.

Оценете този материал!
Видео Маркетинг – сега е моментът да смаеш аудиторията!
5 (100%) 2 гласувал(и)
Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *