Какво е линк билдинг и защо е важна SEO практика?

Какво е линк билдинг и защо е важна SEO практика?

Всеки, който е поне малко запознат с термина оптимизация за търсачки (SEO), е чувал и за линк билдинг. Това е един от основните фактори, които търсачки като Google използват, за да класират сайтове в SERP (Search Engine Result Page – страница с резултати от търсене на конкретна ключова дума). Когато говорим за високо конкурентна ниша, няма как сайтът ви да се класира на предни позиции в Google, ако няма достатъчно или никакви линкове из мрежата, които да водят към него. Линк билдингът си остава един от най-важните и задължителни SEO практики за добри позиции в търсачките.

Какво е линк билдинг?

Като важна част от SEO методологията, линк билдингът обединява всички действия и процеси, обвързани със създаването и получаването на линкове от други източници към вашия собствен уебсайт (backlinks). Търсачките претърсват цялата мрежа – както страниците на вашия сайт, така и тези, които препращат от сайт към сайт. Използват събраната информация относно линковете, за да оценят страницата ви (уебсайта) и определят нейната позиция в конкретния SERP.

Как точно работи Линк Билдингът?

Линк билдингът значително повишава шанса да получите качествени линкове, които водят обратно към вашия сайт, и по този начин да го издигнете на по-висока позиция в класацията на Google. Това е и известна тактика на маркетолозите за повишаване популярността на бранда онлайн.

Защо търсачките обхождат мрежата за линкове?

  1. За да откриват нови страници

  2. За да индексират всички страници в мрежата

След като са претърсили цялата мрежа, търсачките извличат опредено съдържание и ключови думи и ги добавят в своите индекси. Сложен алгоритъм определя как дадена страница ще се класира за тези ключови думи, които потребителят е въвел при търсенето си в търсачката. Но освен самата страница и съдържанието, което предлага, от Google отделят специално внимание и на броя линкове, които водят към нея, както и качеството на самите сайтове! Колко по авторитетни са сайтовете, които препращат към вашата страница, толкова по-висок ранк ще ви даде Google.

Ползи от Линк Билдинга

Има много начини за създаване на линкове, но голяма част от SEO експертите твърдят, че това и до ден днешен си остава една от най-трудните задачи в тяхната професия.

Как се променя линк билдингът през времето?

Google започва да използва броя линкове като определящ фактор за класирането на интернет страници още през 90-те години. Бързо става ясно, че това е силен и показателен сигнал за достоверността и качеството на информацията, представена в даден уебсайт. Защо? Ами защото всеки линк се явява като потвърждение на нейната сигурност и релевантност. В противен случай сайтът не би получавал препратки от външни източници, нали?

SEO специалистите обаче много бързо откриват начини да манипулират класиранията в SERP за определени ключови думи. И то точно чрез линк билдинг. За да спрат тези манипулативни процеси, от Google започват редовно да пускат ъпдейти, специално насочени към филтриране на сайтове, които си служат с нечестни методи, за да спечелят челните места в търсачката. Така например една от линк билдинг техниките, първоначално подкрепяна и насърчавана от Google – регистриране в директории и получаване на обратни връзки (backlinks), постепенно започва да губи влияние и да бъде изключвана от алгоритъма на Google.

Въпреки това прекомерната злоупотреба с линк билдинг практики продължава да оказва негативно влияние върху страници с качествено съдържание. Те биват измествани все по-назад в SERP. И ето, че през 2012 година се появяват така популярния (и чест) ъпдейт на алгоритъма на Google свързан с линк билдинга и изграждането на връзки, наречен Penguin (Пингвин). Основната му цел е да намали злоупотребата с линк билдинг техниките и дори да санкционира сайтовете за това.

*Всички останали ъпдейти можете да разгледате тук.

В следваща ни статия сме ви подготвили някои интересни линк билдинг тактики за 2019 г., останали актуални от 2018 г. Тактики, които вярваме, че ще помогнат на вашия фирмен уебсайт (без значение дали е онлайн магазин, блог или единична уеб страница) да се класира по-добре в търсачката, без да бъде наказан за това. Очаквайте скоро!

 

Доверете се на уеб услугите на Speedflow.bg за изработка на красив уебсайт с ефективна и качествена линк билдинг и SEO оптимизация. Свържете се с нас на info@speedflow.bg

Оценете този материал!
5/5 - (4 votes)
5/5 - (4 votes)
Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *