Как се прави онлайн магазин?

Как се прави онлайн магазин?

Повечето хора вече са наясно, че ако искат да са максимално успешни, трябва да дигитализират бизнеса си. Всяка година онлайн продажбите растат лавинообразно и тази тенденция изглежда ще се задържи още дълго време.

В тази връзка ще поговорим за електронна търговия и как се прави онлайн магазин.

 

Бизнес План

 

Преди всичко, трябва да знаете, че създаването на успешен уебсайт не е лесна задача, още повече когато говорим за изработка на онлайн магазин. Първата стъпка, както с всяко друго бизнес начинание, е да създадете бизнес план. Той трябва да дава отговор на следните въпроси:

 

  • Какво ще продавам? – Проучване на пазара, избиране на ниша и продукти за своя онлайн магазин;
  • Как ще продавам? – Съобразяване на продукта със спецификите на пазара;
  • От къде ще зареждам стока? – Изграждане на дистрибуторска мрежа и определяне регулярността на зареждане на вашия е-магазин;
  • Кои са моите конкуренти и как те продават? – Запознаване с конкуренцията, техните предимства, недостатъци и начин на работа;
  • Какви ще са разходите? – Определяне на всички възможни начални разходи, инвестиции в материална база и персонал;
  • Какво ще стане ако не успея? – Дефиниране на резервни опции при неочакван развой.

 

Избор на домейн и хостинг

 

Често подценявана стъпка е избирането на име за вашият уебсайт, т.нар домейн.

Има няколко критерия, към които е добре да се придържате:

 

  • Името трябва да възможно най-кратко, точно и ясно, което ще улесни запомнянето му;
  • Трябва да е лесно за писане и произнасяне – така хората лесно ще запомнят името на вашия онлайн мгазин;
  • Изберете подходящо домейн разширение – най-популярните като .com .net са първият Ви избор, но ако сайтът ще оперира само на локално ниво, можете да изберете разширение за съответната страна – .bg, .ru, .de, или .co.uk

 

Следваща стъпка е наемането на хостинг, където ще се хоства вашия електронен магазин. Избирайте внимателно, търсете допълнителна информация и ревюта. Свържете се с няколко фирми и проверете колко бърза и ефективна е помощта, която предоставят. Избягвайте да се доверявате на сайтове от рода на „Топ 10 Хостинг доставчици“, защото в по-голямата си част са платени от самите фирми.

 

Избор на Платформа

 

Изборът на правилната платформа за вашият интернет магазин е винаги противоречив момент. Всеки има различни впечатления и мнение за ползваните платформи, но има няколко, от които генерално може да започнете. WooCommerceOpenCart и PrestaShop са лесни и интуитивни за хора с по-малко опит, а за по-големи магазини може да опитате и опции като Magento.

Ние ви препоръчваме да изберете WooCommerce за вашия онлайн магазин.

Разбира се, винаги може да заложите и на инидивидуално разработена за вас платформа, но това обикновено е свързано с по-големи разходи.

 

Качествено Съдържание и SEO

 

Само защото имате електронен магазин, не значи, че нямате поле за качествено съдържание за потребителя. Детайлни и добре обяснени продуктови описания, красиво обработени снимки, видео съдържание, специализиран блог с тематични статии – възможностите са безкрайни.

Пишете за потребителите си, а не за търсачките, но имайте в предвид факторите за добро класиране в тях. Те са основа на добрата SEO оптимизация и ще помогнат на вашия материал да достигне до повече хора. Създавайте съдържание, което би било полезно и интересно за самите вас, неща, които самите вие бихте търсили.  Това ще го направи наистина откриваемо и ще задоволи потребностите на клиента.

Ако приемем, че вашия сайт е оптимизиран от гледна точка на структура, съдържание, код и скорост на зареждане, следва последната стъпка от тази част и тя е линк билдинг и изграждането на добър линк профил.

 

План за Маркетинг и Реклама

 

Вашият онлайн магазин, мечтаният сайт е готов, тествали сте го, проверили сте всяка страница за правописни грешки и проблеми във функционалността, „напълнили“ сте го с Вашето уникално съдържание и сте добавили продуктите / услугите. Оттук накъде?

 

Следва да съставите маркетингов план за реклама, промотиране и утвърждаване на бранда Ви. Защото сам по себе си онлайн магазинът Ви не би бил успешен ако никой не знае за него, нали?

Някои основни подходи са:

 

И сега какво?

 

Ето, че вече имате план с основни насоки за старта на вашия интернет бизнес. Но ако те не са ви достатъчни, ние от Speedlflow Bulgaria създадохме подробен наръчник, който ще ви каже покаже в детайли „Как да стартирате Собствен онлайн магазин“ Съвсем сами, без чужда помощ, спестявайки голямо количество пари.

Имайте предвид, че това начинание има своята цена и тя е времето. Времето, което ще ви е нужно да натрупате и приложите на практика знанията нужни за изграждане на успешен интенет магазин. Съществуват много различни фактори, които са пряко отговорни за представянето му, но ако следвате този наръчник, успехът вероятно ще дойде по-рано отколкото си мислите.

За всичко останало, с което не можете да се справите, пишете ни на info@speedflow.bg или се свържете с нас посредством контактната ни форма и ние ще ви помогнем по възможно най-добрия начин!

Оценете този материал!
Как се прави онлайн магазин?
5 (100%) 3 гласувал(и)
Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *