Дигитален маркетинг – какво е и как да печеля от него?

Дигитален маркетинг от Speedflow Bulgaria

Начините, чрез които хората си взаимодействат се промениха драматично в последните години, откак онлайн медиите се превърнаха в неделима част от ежедневието ни. Тези нови особености наложиха промяна в бизнес стратегиите и отношенията с потребителя. Запознайте се с решението на тези проблеми – Дигитален Маркетинг!

 

Какво е дигитален маркетинг?

Появата и развитието на Интернет принуди бизнеса да еволюира, да се дигитализира и да се адаптира към новите условия. Това явление засегна по същия начин маркетинга и рекламата, тъй като стандартните канали за реклама, стратегии и похвати вече не бяха достатъчни за популяризиране на определен тип бизнес марка.

 

Но, какво точно представлява дигиталният маркетинг?

 

Това е специфична съвкупност от похвати, която използва цифрови (дигитални) канали за реклама или иначе казано – интернет. Достига се до възможно най-широка аудотория онлайн като за тази цел се употребяват различни методи и канали за реклама.

 

В началото на хилядолетието се появява WEB 2.0, а с него и понятия като търсещи машини, ботове, изкуствен интелект, автоматизация на процесите, виртуална реалност и много други. Интернет продължава да се развива в ясна посока – колаборация с потребителите. Градивните единици на дигиталния маркетинг също претърпяват метаморфози, които продължават и днес.

 

Появяват се социалните медии, а хората там представляват контингент от потенциални клиенти. Бизнесът бързо се ориентира в тази ситуация и възприе новите начини за реклама – платени и органични. Когато един специалист по дигитален маркетинг чуе словосъчетанието „Рекламна кампания“ веднага се сеща за няколко неща – продукт, таргет аудитория, бюджет/разход, резултат и оптимизация.

 

Оптимизация и дизайн

Привличането на таргетиран трафик към определен уебсайт, без значение дали е онлайн магазин, информационен сайт или личен блог, трябва да е съпътствано с добре оптимизирано съдържание и интригуващ дизайн. Това важи както за целевите страници (landing pages), така и за всички останали продуктови и информационни страници. Все пак кой би искал да попадне в следната ситуация:

 

Провеждате успешна рекламна кампания, трафикът към сайта ви се повишава, но той е бавен и труден за навигация, потребителите не се задържат на страницата ни. В резултат рекламната кампания става напълно неефективна, разходите ни не са оправдани и пропускаме възможността за нови продажби.

 

Никой би искал да се спъне точно на финала…

 

Таргетиране и ретаргетиране

С развитието на технологиите се появяват и различни инструменти за събиране на изчерпателна информация за потребителите, което ни помага да ги сегментираме по-подходящо по техните вкусове и интереси.

 

Чрез т.нар. „бисквитки“можем да разберем повече за поведението на нашите посетители. Тази онлайн информация се състои в данни за разглеждани сайтове, извършени търсения, последващи реклами и др.

 

При ретаргетирането ние използваме вече събраната информация за потребителските вкусове и нужди. A celta e да напомним на потенциалните ни потребители за предлаганите ни услуги.

 

Когато таргетирате и рекламирате, целта ви е една – да задоволите потребността и нуждата на определен контингент от хора от определен продукт или услуга. Затова нека стилът на съобщението да е индивидуален, посланието да е лично. Така вашата оферта има по-голям шанс да бъде разгледана и да доведе нови клиенти.

 

Мисли мащабно!

В наше време е почти немислимо да не сте онлайн! Как иначе човек от друг град би разбрал, че вие имате бизнес, че имате производство на определен тип продукти или предлагате дадени услуги? Рекламата „от уста на уста“ е наистина полезна, но често не е достатъчна. Затова мислете мащабно, планирайте вашата онлайн маркетингова стратегия и изгответе дългосрочен план за действие. Започнете от изграждане на корпоративен уебсайт, оптимизирането му, събиране на имейл лист за кампании, участие в социалните мрежи. Така положителните резултатите със сигурност няма да се забавят!

А ако все пак имате нужда от помощ, ние можем да ви помогнем с професионален Дигитален маркетинг и изграждането на цялостната ви стратегия!

Оценете този материал!
Дигитален маркетинг – какво е и как да печеля от него?
4.8 (95.56%) 9 гласувал(и)
Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *