SEO оптимизация на изображения

SEO оптимизация на изображения от Speedflow Bulgaria

Много хора обвързват SEO оптимизацията единствено с оптимизиране на текстово съдържание. Но за да се класира вашият сайт по-добре в търсачки като Google, не трябва да пренебрегвате оптимизирането и на изображенията в него. Днес ще ви обърнем внимание на факторите и стъпките, които да предприемете, за една още по-успешна SEO оптимизация. Постигнете по-голям трафик благодарение на перфектно оптимизирани изображения!

 

Размер на изображенията

Размерът на изображенията на сайта оказва изключително голямо влияние върху неговата скорост. А скоростта е един от основните фактори за определяне позицията на сайта ви в Google. И не само! Бързият уебсайт е определящ и за позитивното потребителско изживяване. За повече информация по тази тема прочетете статията ни „Как да увелича скоростта на сайта си“.

Междувременно се опитайте да намалите размера на изображенията. Най-често за това се използва функцията във Photoshop – “Save for Web”. Препоръчително е те да не надвишават 70 kb (ако е възможно), особено ако са предназначени за e-commerce. Звучи ви прекалено малко? Разбира се, нямаме предвид да компрометирате качеството на снимките. Кои формати да използвате и кога прочете в следващия параграф.

 

Формат на изображението

Ето кои са основните формати на изображения и за какво са удобни те:

  • JPEG – Един от най-популярните формати в Интернет пространството. Той позволява голяма компресия на изображенията (до 10 пъти по-голяма от останалите два формата по-долу), като същевременно запазва сравнително доброто качество на изображенията. Но не винаги.
  • GIF – Като цяло гиф-овете са по-малки изображения с не дотолкова добро качество. Най-често се използват за икони, лога, анимирани или декоративни изображения.
  • PNG – Този формат предлага най-добро съотношение между качество и компресия и е най-често предпочитан за уеб. Но както се досещате – качество означава и повече мегабайти.

 

Име на изображението

И ето че започваме да плуваме в дълбоките води на ключовите думи. Ключовите думи са в основата за изграждане на успешна SEO стратегия. Сега дойде моментът да влязат в картинката  – буквално. Забравете за случайните DSC_46938.png имена. Наименованието на снимката трябва да бъде пряко обвързано с това, което изобразява, както и със семантичното ядро от ключови думи на вашия сайт. Колкото по-конкретно, толкова по-добре.

Бонус: Носи се мълва, че Google предпочита имена, изписани с тирета, пред такива с долна черта.

 

Пример:

SEO оптимизация на изображения от Speedflow
Лошо име: DSC_46938.jpg
По-добро име: lego_orange-09.jpg
Най-добро име: orange-lego-design-work-speedflow.jpg

Важно: примерът е даден с английски думи, но принципът е абсолютно същ и за български.

Alt атрибути

Първоначално са създадени с идеята да помагат на незрящи хора, но в последствие се превръщат в силен инструмент на  SEO оптимизация на изображения както и цялостна въпросния уебсайт, в които са. Идеалното място да поставите ключови думи от значение за вашия сайт!
Alt атрибутите са всъщност алтернатива на изображенията под формата на текст. Функцията им е да поясняват на търсачките (като Google) и ботовете, които ги обхождат, какво се съдържа в изображениетоз. Посредством текста и ключовите думи в него, Google ще знае къде да позиционира даденото изображение в резултатите от търсенето.
Alt атрибутите са изключително полезни в случаите, когато вашата снимка не може да бъде заредена поради някаква причина.

Внимание: Не пренасищайте alt атрибутите с ключови думи, за да не постигнете обратния ефект посредством keyword overstuffing.

Alt заглавие

Alt заглавието представлява името на вашето изображение и изпълнява същата функция. Но когато го изписвате, не разделяйте отделните думи с долни черти или тирета, а с разстояния. Ако името на изображението ви е достатъчно описателно, не е задължително да попълвате този alt атрибут.

Alt текст

Това поле се използва за по-подробното описание на изображенията. По този начин допълнително подпомагате на търсачката да разбере за какво се отнася всяко едно от тях, както и за съдържанието, което го заобикаля – цялостната идея на вашия сайт. Точно тук е моментът да съсредоточите усилия.

От гледна точка на код, примера по-горе трябва да изглежда така:

 

<img src=„https://speedflow.bg/uploads/orange-lego-design-work-speedflow.jpg“
alt=“Orange lego design work by Speedflow Bulgaria>

 

Alt тага в случая е: „Orange lego design work by Speedflow Bulgari“

Препоръчваме ви поне едно изображение от всяка страница да включва ключова дума от значение за вашия бизнес. Но не я слагайте просто ей така, за да я има. Бъдете описателни и създайте смислен текст, в който ключовата дума попада съвсем естествено. По възможност я позиционирайте в началото на текста. Дължината на текста трябва да бъде от 50 до 180 символа. Но в действителност може да е толкова дълъг колкото е необходимо. Опитайте се да сте кратки, но не за сметка на някой важен детайл само за да се вмъкнете в посочените параметри.

 

Мета данни на изображението

Стъпка, която почти всички пропуксат.
Когато сте заредили даденото изображение във Photoshop например, можете да добавите мета данни към него.

File>File info>  след което попълвате всички полета

 

Текст под снимка

Ако ще вмъквате изображения в статия,  поставете кратък описателен текст под самата снимка. Това ще улесни читателя, който прави бърз преглед на статията, както и ще ви спечели още малко място за ключови думи. Необходимо ли е да правите това за всяка снимка? Не, разбира се. Само на местата, където това би било от помощ за потребителя.

 

Карта на изображения (Image Sitemap)

Сайтове с много изображения би следвало да имат Image Sitemap. Това не само помага на Google да разпознае изображенията по-добре, но и улеснява потребителите чрез подобряване цялостното функциониране на сайта.

 

Анкор Текст

Когато споделяте линк към ваша снимка, не го правете директно. Важно е да го направите с подходящ и описателен анкор текст (видимия текст на линка). Използвайте ключови думи и тук, но умно.

 

Авторско право

Поставете воден знак или лого на своята снимка. Ако в интернет съществуват еднакви изображения, Google се опитва да определи оригинала. Улеснете го.

 

Надяваме се с тези съвети да сме ви били полезни. Ако имате някакви допълнителни въпроси, обърнете се към нашия екип на info@speedflow.bg.

Оценете този материал!
SEO оптимизация на изображения
5 (100%) 1 гласувал(и)
Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *