Как да увелича скоростта на сайта си?

Как да увелича скоростта на сайта си?

Представете си, че спешно искате да закупите подарък на свой близък от онлайн магазин. Опитвате се да отворите сайта, но той зарежда цяла вечност. Какво правите? Затваряте го и отивате на друго място, от което бързо и безпроблемно закупувате така желания подарък. Потребителите нямат време за губене. Не ги губете и вие като клиенти.

Истината е, че скоростта има значение. По-бързо зареждащ се сайт ще ви донесе по-голям трафик и по-висок процент успешни конверсии. Знаете ли, че ако уебсайтът ви не се зареди до 3 секунди, повече от половината му посетители ще го напуснат?

 

Защо е важно да увелича скоростта на сайта си?

 • Скоростта на зареждане на сайта ви е от съществено значение за класирането му в Google.
 • Потребителите предпочитат бързо зареждащи се страници.
 • Увеличавайки скоростта на сайта си, вие увеличавате удовлетвореността на потребителите.
 • Скоростта влияе на Bounce rate или казано по друг начин: Скоростта влияе на процента от потребители, които напускат вашия сайт, без да са разгледали втора страница от него.
 • По-бързият сайт носи със себе си и по-голям брой потребителски посещения.
 • И още много.

И така, разбрахте, че бързият сайт е и успешен сайт. Ами сега?

 

Как да проверя скоростта на сайта си?

Предлагаме ви няколко платформи, които ще анализират скоростта на сайта ви и ще ви  помогнат да го оптимизирате:

Как да увелича скоростта на сайта си? Няколко кратки съвета от нас:

1. Надежден уеб хостинг

От изключително значение е какъв уеб хостинг доставчик ще изберете. Сървърът, на който ще се съхранява цялата ваша информация, трябва да бъде надежден, с достатъчно място и да може да отговаря бързо на изпратените заявки. Speedflow предлага хостинг услуги с високо качество и светкавична скорост:

 • SSL сертификати
 • Linux сървърна среда
 • Персонализация и мащабируемост
 • Международно покритие
 • 24/7 поддръжка
 • И др.

 

2. Gzip компресия

Колкото по-голяма е една уеб страница, толкова по-тромаво ще се зарежда тя. Когато потребител кликне върху даден линк, сървърът получава автоматична команда да започне зареждането на елементи от него. Ако тези елементи са прекалено големи, ще им е необходимо много повече време да се визуализират в браузъра на потребителя. Gzip компресията разрешава много лесно този проблем.

Gzip компресира елементите от сайта ви в zip файл, чрез който информацията достига много по-бързо до браузъра на потребителя. Повечето сървъри осигуряват подобен вид компресия. Ако не сте сигурни дали вашият сайт се възползва от Gzip компресирането, може да проверите това тук или напишете в търсачката „gzip compression checker“ и проверете, който и да е от първите няколко резултата.

За да активирате Gzip компресия на сървъра си, използвайте следните модули:

3. Късно зареждане a.k.a. Lazy Loading

Късното зареждане (Lazy loading) позволява елементите от страницата ви да се зареждат поетапно – само когато потребителят реално има нужда да ги види. Определете сами кои части от уебсайта да се зареждат първи и кои едва след като клиентът „придвижи“ плъзгача  или мишката към тях. Предимствата тук са много:

 • намалявате времето за зареждане на страницата;
 • съкращавате честотната лента (bandwidth);
 • подобрявате потребителското преживяване.

4. Оптимизация на изображения

При правилна оптимизация на изображенията, които сте включили в сайта, може да увеличите неговата скорост с до 80%! Леките изображения са задължителни за всеки сайт, а често олекотяването им е пренебрегвана стъпка при разработката на онлайн магазин, където те играят важна роля за нивото на продажбите. Обърнете внимание на следните неща:

 • Форматирайте изображенията си преди да ги качите на сайта.
 • По възможност изображенията да бъдат в .JPEG или .PNG формат.
 • Избягвайте употребата на .BMP и .TIFF формати.
 • Размерът трябва да е съобразен с ширината на вашата страница. Ако тя е 570 пиксела, ширината на изображението трябва да е също 570.
 • Намелете дълбочината на цвета до минимум, без да навредите на качеството.
 • Елиминирайте белите полета около изображенията си.

 

5. Кеширане на браузъра

Кеширането позволява на браузърите да запомнят уебсайта ви, след като вече веднъж е бил зареждан на тях. Тоест браузърът няма да зарежда наново всички елементи от сървъра, а ще използва информацията директно от локалния компютър на потребителя. Това е изключително полезна функция, когато даден клиент посещава редовно сайта ви. При всяко негово последващо посещение, уебсайтът ви ще се зарежда по-бързо и по-бързо.

Как да активирате тази функция? Първо, трябва да коригирате своите HTTP хедъри и да обозначите времето за изтичане на отделни видове файлове. По този начин браузърът ще разбере  дали да поиска информация от сървъра или да я вземе от кеша на браузъра. Вашата CMS система също може да има разширения или приставки за кеширане. Ако ли не, може да въведете кеширащи параметрите в своя .htaccess файл (в root-a на домейна). По този начин ще помогнете на бразура да разбере кои файлове да кешира. Това ви звучи като непознат и далечен чужд език? не се колебайте да се свържете с нас или да ни пишете на нашия имейл info@speedflow.bg. Ние ще ви помогнем да настроите кеширането на браузъра си.

 

6. Намелете HTTP заявките

HTTP e протокол, чрез който браузърът изпраща заявка за зареждане на файл, а сървърът изпраща този файл към браузъра. Колкото по-малко подобни заявки има, толкова по-бърз ще е сайтът. За да ги намалите:

 • Комбинирайте възможно най-много CSS/JS файлове в един или поне в няколко;
 • Опитайте се да намалите скриптовете и да ги поставите в края на страницата;
 • Отстранете всички ненужни изображения и намалете размера на останалите.

 

7. Намелете (оптимизирайте) ресурсите (CSS/html/JS файлове)

Следващата стъпка за увеличаване скоростта на сайта е елиминирането на всички ненужни данни. Защо? Защото те афектират начина, по който браузърът обработва ресурсите. Затова:

 • Намалете празните пространства, излишните редове, коментари и форматиране, неизползвани кодове и др.;
 • Използвайте по-кратки променливи и функции.

По този начин браузърът и търсачките много по-бързо обработват html, CSS и JavaScript файлове.

 

8. Използвайте по-малко плъгини

Искате да оптимизирате сайта си и да улесните неговата поддръжка? Слагате плъгини. Но в един момент той става бавен и муден. Прекаленото много плъгини създават редица технически проблеми –  бъгове, сривове в системата, пробиви в защитата и др. Време е за чистка! Деактивирайте тези, които не използвате или не са ви нужни вече. Проверете кои от тях най-много намалят скоростта и ги изтрийте.

Съвет: След всяко деактивиране на плъгин проверете как се е променила скоростта на сайта. Така по-ефективно ще оптимизирате бързината, но и ще премахнете „най-вредните“ плъгини. Както много специалисти

 

9. Зареждайте CSS файлове асинхронно

Обикновено браузърът блокира рендирането на дадена уеб страница, докато всички нейни външни CSS файлове не бъдат свалени. Някои браузъри показват бяла страница, докато потребителят изчаква файлът да бъде свален напълно. Това също е възможна причина за забавяне скоростта на сайта ви.

Съществуват няколко техники за зареждане на изображения и JavaScripot асинхронно. Когато става дума за CSS  файлове, асинхронното зареждане често се пренебрегва. Препоръчваме ви да изпробвате LoadCSS  – един удобен плъгин с много добри потребителски отзиви.

 

10. Премахнете всички стринговете (query strings)

Стринговете са тези URL-та, които съдържат символите „?“ и „&“. За съжаление, CSS и JavaScript ресурси с подобни стрингове не се кешират от повечето Proxy сървъри. Това афектира бързината на сайта ви и трябва да ги премахнете.

Може да го направите с помощта на плъгини като:

или ръчно:

 • Добавете следния код във php файла на вашата WordPress тема:

//* TN – Remove Query String from Static Resources

function remove_css_js_ver( $src ) {

if( strpos( $src, ‘?ver=’ ) )

$src = remove_query_arg( ‘ver’, $src );

return $src;

}

add_filter( ‘style_loader_src’, ‘remove_css_js_ver’, 10, 2 );

add_filter( ‘script_loader_src’, ‘remove_css_js_ver’, 10, 2 );

 

11. Уточнете набора от символи (character set)

Character set представлява набора от символи, използвани от дадена уеб страница. Когато някой посещава сайт, първото нещо, което браузърът прави, е да определи тази символна кодировка, за да може успешно да покаже съдържанието на страницата. Ако това не е направено предварително, браузърът се затруднява и се опитва сам да разбере какво трябва да направи.  Разбира се, повечето браузъри рано или късно успяват. Но ако държите съдържанието ви да се показва на мига, то задължително уточнете символната кодировка.

Къде: В хедъра на  HTTP отговора.

Пример: Content-Type: text/html; charset=utf-8

 

12. Използвайте CDN

CDN (Content delivery network) е мрежа за доставяне на съдържание (обикновено изображения и Javascript) на потребители, които се намират в различни точки на света. Ако вашият сайт е международен – възползвайте се от предимствата на  CDN. Но на тези, които оперират само на местно (локално) ниво, не се препоръчва.

 

13. Отложено зареждане на JS файлове

По принцип JavaScript файловете прекъсват декодирането на HTML документа, за да бъде извлечен и изпълнен техния код (освен ако не е вграден в него), което от своя страна удължава времето за зареждане на самия HTML. Отлагането (deferring) на JavaScript идва на помощ тук, защото не позволява зареждането и декодирането на JavaScript файла да започне преди цялото съдържание на страницата да е заредено.

 

14. По-малко пренасочвания (редиректи)

Когато сведете до минимум HTTP пренасочванията от един домейн или уеб адрес към друг в сайта си, ще намалите и времето за реакция (RTT – round Trip Time) между изпращането на заявката за зареждане на ресурс и обратното пътуване на заявената информация. Така ще улесните потребителите и ще ускорите достъпа до информацията, която им трябва.
Вярно е, че има много случаи, в които пренасочванията са необходими и полезни. Те помагат на потребителя до достигне до уеб ресурс, който е преместен на нов адрес, поради причини като:

 • Променен домейн на сайта
 • Достъп до сайта от няколко различни домейна
 • Промяна в структурата и адресите на сайта
 • По време на профилактика на сайта
 • При ограничаване достъпа до даден ресурс за кратък период от време
 • И др.

Въпреки това обаче е препоръчително да избягвате използването на редиректи, когато е възможно, особено на началната страница на уебсайта. Опитайте се да ги сведете до минимум. Прибягвайте до тях само когато това е абсолютно наложително и оправдано.

 

15. Активиране на Keep-Alive

Keep-Аlive позволява използването на една и съща TCP връзка за всяка HTTP заявка, вместо да се отваря нова за всяка една по отделно. С други думи позволява на браузъра да получава и зарежда по няколко различни файла едновременно. За да активирате Keep-Alive, трябва редактирате PHP кода и добавите HTTP хедър най-отгоре:

header(„Connection: keep-alive“)

Ако нямате достъп до конфигурационния файл на вашия уеб сървър, то може да го направите с помощта на .htaccess файл и да добавите следното:

 

<ifModule mod_headers.c> Header set Connection keep-alive </ifModule>
Ако имате достъп до конфигурационния Apache файл, можете да включите Keep-Alive по следния начин:
#
# KeepAlive: Whether or not to allow persistent connections (more than
# one request per connection). Set to „Off“ to deactivate.
#
KeepAlive On

#
# MaxKeepAliveRequests: The maximum number of requests to allow
# during a persistent connection. Set to 0 to allow an unlimited amount.
# We recommend you leave this number high, for maximum performance.
#
MaxKeepAliveRequests 100

#
# KeepAliveTimeout: Number of seconds to wait for the next request from the
# same client on the same connection.
#
KeepAliveTimeout 100

 

16. Без лоши заявки

Лошите заявки се появяват, когато външен източник или потребител се опита да отвори уеб ресурс, който вече не съществува или е повреден по някакъв начин. Сървърът прави опити да обработи заявката, но не успява. Това оказва негативно влияние върху потребителското преживяване и върху скоростта на сайта. Какво може да направим, за да избегнем подобна ситуация?

Разбира се, не може постоянно да сме наясно какво се случва във всяко едно кътче на сайта ни. Затова е препоръчително да използваме помощни средства и тулове, които автоматично могат да открият проблемните линкове и да ни помогнат да ги отстраним, като например GTmetrix или Crawl функцията в Google Search Console.

 

17. Асинхронно зареждане на Analytics и Ad Networks кодовете

Със сигурност използвате някакъв вид уеб услуга за анализиране на сайта си (Google Analytics например) или пък рекламна мрежа (като AdSense). Техните кодове, за съжаление, може допълнително да забавят сайта ви. Препоръчваме да конфигурирате всички кодовете за проследяване към асинхронно зареждане. Така, ако има забавяне от страна на сървъра на някоя от външните за сайта услуги, те да не афектират негативно скоростта му.

 

18. Използване на PHP ускорител

PHP ускорителите са разширения, разработени специално, за да подобрят функциите и работата на софтуер, написан на php. Те кешират PHP байт-кода и така не се налага той да бъде компилиран отново и отново при всяка заявка за изпълнение. Спестяват CPU ресурс, но пък малко увеличават използваната памет. Инсталирайте OPcache и е много вероятно времето за зареждане на сайта ви да падне на половина.

 

Ами вашият сайт? Достатъчно бърз ли е? Има ли нужда да увеличите неговата скорост? Ние от Speedflow Bulgaria може да ви покажем как да включите „турбото“ веднага.  Ако имате някакви въпроси, не се колебайте да се свържете с екипа ни на info@speedflow.bg. Нашите специалисти са насреща!

 

Обновена на 14.12.2018

Оценете този материал!
Как да увелича скоростта на сайта си?
5 (100%) 5 гласувал(и)
Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *