Как да увелича скоростта на сайта си? – Част 1

Как да увелича скоростта на сайта си? - Част 1 от Speedflow - Уеб услуги

Представете си, че спешно искате да закупите подарък на свой близък от онлайн магазин. Опитвате се да отворите сайта, но той зарежда цяла вечност. Какво правите? Затваряте го и отивате на друго място, от което бързо и безпроблемно закупувате така желания подарък. Потребителите нямат време за губене. Не ги губете и вие като клиенти.

Истината е, че скоростта има значение. По-бързо зареждащ се сайт ще ви донесе по-голям трафик и по-висок процент успешни конверсии. Знаете ли, че ако уебсайтът ви не се зареди до 3 секунди, повече от половината му посетители ще го напуснат?

 

Защо е важно да увелича скоростта на сайта си?

 • Скоростта на зареждане на сайта ви е от съществено значение за класирането му в Google.
 • Потребителите предпочитат бързо зареждащи се страници.
 • Увеличавайки скоростта на сайта си, вие увеличавате удовлетвореността на потребителите.
 • Скоростта влияе на Bounce rate или казано по друг начин: Скоростта влияе на процента от потребители, които напускат вашия сайт, без да са разгледали втора страница от него.
 • По-бързият сайт носи със себе си и по-голям брой потребителски посещения.
 • И още много.

И така, разбрахте, че бързият сайт е и успешен сайт. Ами сега?

 

Как да проверя скоростта на сайта си?

Предлагаме ви няколко платформи, които ще анализират скоростта на сайта ви и ще ви  помогнат да го оптимизирате:

Как да увелича скоростта на сайта си? Няколко кратки съвета от нас:

1. Надежден уеб хостинг

От изключително значение е какъв уеб хостинг доставчик ще изберете. Сървърът, на който ще се съхранява цялата ваша информация, трябва да бъде надежден, с достатъчно място и да може да отговаря бързо на изпратените заявки. Speedflow предлага хостинг услуги с високо качество и светкавична скорост:

 • SSL сертификати
 • Linux сървърна среда
 • Персонализация и мащабируемост
 • Международно покритие
 • 24/7 поддръжка
 • И др.

 

2.Gzip компресия

Колкото по-голяма е една уеб страница, толкова по-тромаво ще се зарежда тя. Когато потребител кликне върху даден линк, сървърът получава автоматична команда да започне зареждането на елементи от него. Ако тези елементи са прекалено големи, ще им е необходимо много повече време да се визуализират в браузъра на потребителя. Gzip компресията разрешава много лесно този проблем.

Gzip компресира елементите от сайта ви в zip файл, чрез който информацията достига много по-бързо до браузъра на потребителя. Повечето сървъри осигуряват подобен вид компресия. Ако не сте сигурни дали вашият сайт се възползва от Gzip компресирането, може да проверите това тук или тук.

За да активирате Gzip компресия на сървъра си, използвайте следните модули:

3. Късно зареждане a.k.a. Lazy Loading

Късното зареждане (Lazy loading) позволява елементите от страницата ви да се зареждат поетапно – само когато потребителят реално има нужда да ги види. Определете сами кои части от уебсайта да се зареждат първи и кои едва след като клиентът „придвижи“ плъзгача  или мишката към тях. Предимствата тук са много:

 • намалявате времето за зареждане на страницата;
 • съкращавате честотната лента (bandwidth);
 • подобрявате потребителското преживяване.

4. Оптимизация на изображения

При правилна оптимизация на изображенията, които сте включили в сайта, може да увеличите неговата скорост с до 80%! Обърнете внимание на следните неща:

 • Форматирайте изображенията си преди да ги качите на сайта.
 • По възможност изображенията да бъдат в .JPEG или .PNG формат.
 • Избягвайте употребата на .BMP и .TIFF формати.
 • Размерът трябва да е съобразен с ширината на вашата страница. Ако тя е 570 пиксела, ширината на изображението трябва да е също 570.
 • Намелете дълбочината на цвета до минимум, без да навредите на качеството.
 • Елиминирайте белите полета около изображенията си.

 

5. Кеширане на браузъра

Кеширането позволява на браузърите да запомнят уебсайта ви, след като вече веднъж е бил зареждан на тях. Тоест браузърът няма да зарежда наново всички елементи от сървъра, а ще използва информацията директно от локалния компютър на потребителя. Това е изключително полезна функция, когато даден клиент посещава редовно сайта ви. При всяко негово последващо посещение, уебсайтът ви ще се зарежда по-бързо и по-бързо.

Как да активирате тази функция? Първо, трябва да коригирате своите HTTP хедъри и да обозначите времето за изтичане на отделни видове файлове. По този начин браузърът ще разбере  дали да поиска информация от сървъра или да я вземе от кеша на браузъра. Вашата CMS система също може да има разширения или приставки за кеширане. Ако ли не, може да въведете кеширащи параметрите в своя .htaccess файл (в root-a на домейна). По този начин ще помогнете на бразура да разбере кои файлове да кешира. Това ви звучи като непознат и далечен чужд език? не се колебайте да се свържете с нас или да ни пишете на нашия имейл info@speedflow.bg. Ние ще ви помогнем да настроите кеширането на браузъра си.

 

Ами вашият сайт? Достатъчно бърз ли е? Има ли нужда да увеличите неговата скорост? Ние от Speedflow може да ви покажем как да включите „турбото“ веднага.

 

Не пропускайте да прочете продължението на „Как да увелича скоростта на сайта си? – Част 2

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *