Наръчник за успешна целева страница (landing page)

Успешна целева страница (landing page) Наръчник от Speedflow Bulgaria

Основната функция на целевата страница, наричана още лендинг страница (landing page), е да направи онлайн кампанията ви още по-успешна. Благодарение на нея потенциалните клиенти се превръщат в реални купувачи, увеличавайки процента на реализирани конверсии. Това е страницата, на която потребителят ще попадне, след като кликне на вашата реклама намираща се някъде из интернет пространството, за да получи повече информация относно вашия продукт/услуга или др.

Всяка целева страница е уникална сама по себе си!

 

Затова много трудно бихте намерили универсален наръчник, който да е валиден за всяка една. Ние се постарахме да съберем на едно място основните и задължителни елементи, които да използвате като отправна точка при създаването на успешна лендинг страница. За да разберете точно кои от тях е добре да включите, първо трябва да си отговорите на следните два въпроса:

  • Какво искам потребителят да направи?
  • Защо потребителят трябва да го направи?

 

И така, ето кои са препоръчителните елементи, за да бъде вашата лендинг страница по-ефективна и по-успешна.

  1. Заглавие, което да бъде точно, кратко и ясно да описва това, което предлагате. Препоръчително е да съвпада с текста, който е препратил потребителя към лендинг страницата. Отделете специално внимание на подбора на думи. Все пак трябва да накарат потенциалния клиент да прояви интерес към това, което предлагате. Ако не сте напълно сигурни как, прочете статията в нашия блог „Как да напиша добро заглавие“.

  2. Подзаглавие, което да допълва основното заглавие и да описва в малко повече детайли какво ще получи потребителят, след като извърши определено действие. Бъдете убедителни!

  3. Допълнителни обяснения и описания в случай, че заглавието и подзаглавието не успяват да кажат важна информация.  Например дата и час на вашия уебинар.

  4. Ползи и предимствата на това, което предлагате, и как ви отличава от конкурентите.

  5. Какво ще загуби потребителят, ако не извърши желаното действие.

  6. Какво ще спечели потребителят, ако извърши желаното действие.

  7. Цялостен синхрон на текста на страницата. Мисълта трябва да следва логична последователност, а всяка отделна част от текста да бъде перфектното допълнение към предходната.

  8. Изображения, които освен атрактивни, трябва да бъдат и информативни. Ако вашата целева страница промотира електронна книга, награда за участие в конкурс, уебинар или др., то покажете точно това.

  9. SЕО оптимизация на лендинг страницата – изображенията и текста (мета заглавия и описания, alt текст, ключови думи, URL и т.н.). За да може търсачките да я индексират и класират по-добре.

  10. URL връзката, който съдържа ключови думи, описващи съдържанието на лендинг „пейдж-а“ много точно. Най-вече близко до заглавието.

  11. Дизайнът на рекламно-целевата страница трябва да предоставя уникално потребителско преживяване. Ако е възможно, поберете цялата информация на един екран, за да не карате потребителят да „скролва“ излишно. Ако все пак това не е възможно, най-важната информация трябва да бъде видяна първа.

  12. Адаптивен дизайн, който да пасва добре на екрана на всяко мобилно устройство. Не забравяйте, че мобилните посещения в интернет изместват вече десктоп посещенията по брой и вашият дизайн трябва да отговаря на случващото се.

  13. Без помощно меню, без допълнителни навигационни бутони и горна лента (ако е възможно). Според проучвания това оказва негативно влияние върху конверсиите.

  14. Не използвайте стартовата страница на сайта си като landing page. Защо? Защото в повечето случаи стартовата страница (home page) съдържа прекалено много информация, която тотално би объркала потребителят. Той/тя няма да знае точно какво се изисква от него/нея, какво да направи и какъв би бил крайният резултат. Специално изготвена, нова целева страница ще превърне потенциалния клиент в реален, при това много по-успешно. Особено в случайте когато говорим за промо страница, или продуктова страница в онлайн магазин.

  15. Препоръки, мнения и оценки на доволни клиенти, експерти и др.

  16. Формата за контакт може да бъде кратка или дълга в зависимост от нуждите на кампанията и информацията, която искате да съберете. Препоръчваме ви да персонализирате бутона „ИЗПРАТИ“ от генеричен (generic) в по-специфичен като например „Искам тази брошура“.
    Не забравяйте да нагласите настройките така, че потребител, който веднъж вече е попълнил формуляра, не може да го направи отново.

  17. Гаранциите и сертификатите за качество са важен атрибут, които допълнително вдига авторитета на страницата, на продукта и марката като цяло. Освен това кара хората да се чувстват по-сигурни и убедени в избора, който правят.

  18. Призив за действие, известно още като „Call-To-Action“ или CTA. – Използвайте изрази като, „Свали сега„, „Купи сега„, „Виж„, „Опитай„, „Оптимизирай бизнеса си„, „Спечели„, „Печели„, „Довери се“ и т.н. Не случайно тези словосъчетания и думи са широко използвани. Те влияят на подсъзнателно ниво. Разбира се, правете го елегантно и със стил.

  19. Опция за споделяне на лендинг страницата ще помогне за нейното популяризиране, ще увеличи трафика и броя на конверсиите.

  20. Лого на вашия бранд. Хората трябва да го запомнят и да стане лесно разпознаваемо във вашия бранш.

 

Фиг. 1 Примерна целева страница

*Както вече казахме, всяка лендинг страница е строго индивидуална и е твърде възможно да не включва всяка една от изброените точки по-горе. Неизползвани елементи в примера – 5, 19

 

А вие как бихте допълнили нашия наръчник за успешна целева страница?

Оценете този материал!
4.3/5 - (6 votes)
4.3/5 - (6 votes)
Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *