4 Полезни Съвета За Създаване на Реклами във Фейсбук, Които ПРОДАВАТ!

4 Полезни Съвета За Създаване на Реклами във Фейсбук (Facebook), Които ПРОДАВАТ!

Facebook рекламата може да бъде ефективен начин за увеличаване на продажбите Ви и за целите на brand awareness, ала за да се случи това е важно да знаете как да ги създавате и управлявате правилно.

И за да не Ви се стори като научна фантастика, в днешната статия ще Ви разкрием някои основни тънкости, касаещи ефективното управление на реклами във Facebook.

Как да продавате умно

Да приемем, че предлагате маркови спортни обувки марка Х, които идеалният Ви потребител вече е търсил в Google, но не е закупил.

 

 

Представете си сега как същият потребител лежерно си скролва из фейсбук фийда и изведнъж попада на Ваша спонсорирана реклама, свързана с тези обувки.

За да види точно тази реклама, това говори за даден вид таргетиране. След като отмине първоначалното му учудване и моментът на „Оо! Съдбата ми дава знак!“, потребителят започва да оглежда рекламата.

В над 80% от случаите, смеем да твърдим, първото нещо, което вероятно ще грабне вниманието му е изображението. Следващият подред елемент по всяка вероятност ще бъде копи-то или посланието.

Да приемем, че то е „25% OFF за Мъжки Х Марка Сникърси до Х дата!“ . Потребителят сега е силно озадачен, но също е вероятно да си помисли и „Е, сигурно не са тези, които искам така или иначе“.

След припряно сканиране на текста – не забравяйте, че потребителят не чете, той обикновено сканира текста – той разбира, че намалението важи за ВСИЧКИ видове сникърси от този бранд.

Леко развълнуван, сега директно клика линка, който го отвежда на сайта. Там използва полето за търсене, за да открие сникърсите, които желае, вижда, че са действително намалени, добавя ги в количката и прави покупката.

ТАЗИ реклама току-що накара потребителя да конвертира. Той си скролваше из фийда без да подозира, че скоро ще се превърне в клиент на тези стоки. И всичко това заради една добре планирана и настроена спонсорирана реклама. А вие искате ли такава фейсбук реклама?

Звучи като перфектният сценарий за всеки бизнес и онлайн магазин, нали?

Само че реалността в повечето случаи съвсем не е дотам перфектна. Просто защото има елементи (редица такива), свързани с рекламата, които куцат – било то, в самото таргетиране, поднасяне на рекламата или в самата оферта.

Има и специални случаи, разбира се, когато дори всеки елемент от фейсбук рекламата да е съвършен, ако нямате добре разработена лендинг страница и лесно навигиращ се сайт, не очаквайте бляскави резултати.

Ако ще самият Марк Зукърбърк да Ви създава и управлява рекламите във фейсбук, не разчитайте на главоломни резултати, касаещи продажбите или brand awareness-a Ви.

В следващите няколко реда ще обсъдим точно това: какви са ефективните стратегии за създаване на конвертираща фейсбук реклама, на ниво:

 • „Умно“ таргетиране
 • Забележим дизайн/криейтив
 • Изкушаваща оферта
 • Удачен CTA (call-to-action/призив)

И да си дойдем на думата. Започваме най-напред с правилното таргетирана на Вашата реклама във фейсбук.

 

#1: Таргетиране

 

 

Да примем, че всичко с Вашия сайт и лендинг страница работи добре. Първата стъпка след това е да познавате Вашия купувач/потребител на Вашите стоки/услуги.

За целта е нужно да си създадете така наречения „потребителски профил“ или buyer persona. А дори и да го имате понастоящем, особено важно е да го адаптирате мъничко към действителните фейсбук потребители.

 

Защото:

 • Facebook потребителите поначало не влизат във социалната мрежа, за да пазаруват
 • Facebook потребителите са социално ангажирани, т.е. има известна степен на емоциален отговор в генерален смисъл. Използвайте го.
 • Facebook потребителите вече пренебрегват несъзнателно повечето спонсорирани реклами заради цялото рекламно насищане в социалната мрежа
 • Facebook потребителите се заглеждат само по най-интересните, креативни и изкушаващи откъм оферта реклами.

 

Въпреки тези тенденции и различия между потребителите обаче, Вие можете напълно успешно да създадете реклами във фейсбук, които да работят за Вас.

Ключът към това е умело да си служите с информацията за Вашите потребители, техните желания и нужди и да им ги предоставите в правилния момент така, че те да не могат да откажат.

Имайте предвид, че фейсбук се справя отлично в анализа си на потребителското поведение. Те разполагат с данни за техните интереси, демографски фактори, поведение и др.

На ниво създаване на реклама вие можете да изберете аудиторията, към която да насочите Вашата реклама, както и да достигнете онези, които вече Ви познават или са се възползвали преди от Вашите услуги/стоки.

Друга интересна опция е да показвате реклама на хора, които вече са закупили от Вас или обмислят покупка от Ваш директен конкурент – заинтригуващо, нали?

От това става пределно ясно, че таргетирането на рекламата към правилните хора завишава рязко % на конвертирали.

Още по-интересната част е, че конверсията може да се случи в момент, в който потребителите въобще не са обмисляли да извършат финалното действие до конверсия.

Въпреки това, ако те са търсили сходен продукт в миналото, те са много по-склонни да стигнат до този момент – логично, нали?

Да не говорим, че дори и ако първоначално показват слаб интерес към Вашето предложение, добре замислените криейтиви с кристално ясна оферта и призив биха могли да променят това и да доведат до съвсем различен изход.

И тъй като те са във фейсбук все пак и поначало, както вече казахме, нямат намерение за покупка, запалите ли ги емоционално, вероятността да предприемат по-нататъшно действие нараства драстично.

 

#2: Създайте семпли и атрактивни изображение/дизайни (+ примери от thescript.zocdoc.com)

 

 

 

Пример от boredpanda.com

 

 

Както сами виждате, това са изключително интересни, семпли и предаващи перфектно посланието си примери.

 

Съзнавате ли, че хората ще видят най-напред изображението и след това всичко останало?

Ето защо от ключово значение е да работите здраво в създаването на моментално завладящи вниманието изображения и сега ще Ви обясним защо.

На първо място в социалната мрежа се борите за минута внимание не само срещу други търговци, а и срещу Вашия списък от фейсбук приятели, „вирусните“ забавни истории от медии, YouTube видеа на забавни сладки кученца, автомобили, интервюта на звезди и така нататък.

Сега след като знаете това, замислете се над следното: сигурни ли сте, че Вашата реклама и криейтив са достатъчни добри, че потребителите да Ви предпочетат пред току-що тръгналото забавно клипче?

Ако не сте сигурни в отговора, продължете да четете, за да разберете кои графични изображения и крийтиви променят цялата игра във Ваша полза.

 

Какво да разбирате под „атрактивни криейтиви“?!

За много голяма част от бизнесите би сработила добре следната стратегия: изключително изчистени, дори твърде семпли на пръв поглед изображения като естествено се съобразите с предлаганото от Вас. Цветовата схема също играе важна роля.

Ако сте погребална агенция – кофти пример, но пък много подходящ ? – дали ще бъде удачно да заложите на пъстри цветове в криейтива?

 

Надали.

Ето защо е важно да следвате общо доказаните успешни практики като едновременно с това се опитвате да ги приложите умно за Вашия бизнес, а не 1:1.

Ако предлагате конкретен продукт и разполагате с професионална фотографска снимка на същия, съветваме Ви да използвате това предимство.

Високата резолюция, семплият дизайн, лъхащ изтънченост, ще се забележи и приеме добре от Вашата най-идеална аудитория. Но за да ги накарате да предприемат желаното от Вас действие е необходимо да вложите повече усилия за целта.

На прима-виста можем да Ви предложим да тествате със специално предложение, което да е отбелязано в самото изображение и задължителен призив за действие. Тази комбинация, съчетана с правилно насочване, ще Ви донесе нелош резултат, стига да си изиграете правилно картите, разбира се, КОЕТО реално е трудната част, която се надгражда с години.

Добрата поддръжка на Фейсбук страница и пърформанс реклама не е това, което беше. Тя се превърна в сложна и задълбочена професия, за успешното практикуване на която се изискват редица качества.

Ако промотирате бранд, ще се нуждате от общ криейтив, който да кореспондира с Вашите цели, мото, нещото, което Ви отличава от конкуренцията и предимство в офертата.

 

Как ще покажете всичко това в една обикновена реклама?

Само с ясен призив ли? Със сигурност ще Ви е нужно много повече от това.

Да разгледаме сега друг интересен пример, стоящ на светлинни години разстояние от фешън сферата и продажбата на обувки.

Да предположим, че искате да развивате хранителна добавка за отслабване, което на практика означава, че искате да се наложите като бранд и вероятно имате известно желание и да натрупате няколко $$$, последвани от поне няколко нули ? .

Важна добавка: искате всичко това да се случи не къде и да е, а във фейсбук.

Започвате отново от нулата – напрегвате мозъка си и мислите какво точно ще кореспондира най-точно с Вашите идеални клиенти. Ако веднага си представяте млада, добре поддържана жена с оформено тяло или респективно млад мъж със същите впечатляващи х-ки, ще Ви отговорим, че прибързвате. ?

Забравяте, че ВСЕ ОЩЕ не сме уточнили демографския фактор „пол“ и „възраст“, които ще използваме в създаването на реклама. Ако се сещате за гореспоменатата buyer persona, с радост ще Ви подарим така наречения round of applause (ръкопляскания ? ).

Пропуснете ли този момент можете сериозно да объркате начина, по който ще се възприеме Вашата реклама.

Ясно е, че визуално дадените примери за млада и секси дама или млад и чаровен мъж ще бъде приятна гледка за всички, но с колко от потребителите ще резонира, ако хранителната Ви добавка за отслабване е насочена към жени и/или мъже над 30+ или 40+?

Изводът от този пример е следният: мислете като Вашия идеален потребител. Представете си, че Вие сте той и той е Вас. Така ще можете да си представите по-добре какви стъпки трябва да предприемете, че да се случат нещата както трябва.

Последна вметка преди да се насочим към предпоследната точка: запомнете, че изображението трябва да е семпло, особено когато запознавате Вашите идеални потребители с предлаганото от Вас. Излишно е, поне според нас, да крещите на хората да вземат нещо от Вас, което не познават или не са все още сигурни, че харесват или че им трябва.

За да го осъзнаете още по-ясно, представете си, че вървите към вкъщи и непознат изскачи иззад ъгъла на магазина, крещейки в лицето Ви: „Имам супер оферта за теб: марков часовник за теб на промоция до -80%!? Вземи го! Ето ти го!“

 

Дали няма да си изкарате акъла?

Естествено на живо би било доста по-страшничко, отколкото в социалната мрежа, но със сигурност ефективността на подобна стратегия няма да се различи кой знае колко от тази в социалната мрежа.

 

И това е така, защото:

 • Този подход е ТВЪРДЕ агресивен особено за НОВИ потребители
 • Липса на доверие, което е напълно нормално
 • Липса на тестимониали – отново напълно нормално
 • Не позволявате на потребителя да обмисли нещата

Как бихте подобрили този подход? ? Вземете един лист и химикал и се опитайте да го направите. Ако не друго, със сигурност ще упражните креативното си мислене.

 

#3: Изкушаваща оферта – посланието е важно

Как ще кажете едно нещо, което може да повлияе върху крайното решение на даден човек – приложимо както в живота, така и в маркетинга.
Рекламното копи във фейсбук рекламата е вторият по значение елемент от една реклама веднага след изображението. Идеята е следната: измисляте си страхотен графичен дизайн на Х продукт или услуга със или без текст вътре, със или без cta – вие решавате как ще го направите ? – и след това е време за всички недоизказани неща.

Шегата настрана – важно е да изредите най-основните неща от Вашата изкушаваща оферта в копито, защото, както всички знаем, % текст в изображението често се оказва проблем.

Ясно е, че искате всички да разберат колко сте добри и че предлагате най-желаните ползи, например, от даден продукт/услуга, НО е важно да се съобразите с това правило. Иначе, достигането на аудиторията може да бъде засегнато.

За да си спестите този досаден проблем, спрете се на уау послание, което още повече да заинтригува Вашите потенциални клиенти. Накратко, постарайте се Вашето предложение да бъде толкова изкушаващо, че потребителят да не може да каже „НЕ“.

 

 

Едни от най-силните думички за целта са „безплатен“, „спести“ и други…..

Важна подробност: ако държите да запазите и дори да увеличите магическия ефект от предложението Ви, старайте се тези думички да са чистата истина, а не залъгващи кукички. Не се ли съобразите с това, ще си нанесете огромна щета в дългосрочен план ? .

 

Не забравяйте още нещо:

Потребителите реагират на Вашата реклама заради 1 или повече причини, като например:

 • Чувстват, че ако закъснеят с действието си, ще пропуснат добрата оферта
 • Предлаганият продукт е автентичен, нов, интересен
 • Предлаганият продукт или услуга може да им донесе дълготърсени ползи, които изглеждат лесно достъпни.

 

#4. Ясен и ангажиращ CTA

 

 

Да си представим, че потребителят вижда целия Ви рекламен труд и го харесва. Следващата очаквана стъпка е да предприеме действие, по възможност насоченото от Ваша страна.

Истината е, че ще се стигне дотам, АКО на същият вниманието му е било привлечено и съответно има ответна реакция. Тази реакция ще произлезе от ясния и ангажиращ призив към действие.

Съвсем на финала ще изтъкнем последните елементи, които се явяват като финалния Ви „удар“, за да убедите хората, че притежавате нещо, което те желаят.
Осъществете го като „натиснете“ бутона им за импулсивност, буквално казвайки им какво точно трябва да направят. За целта, съветваме Ви да използвате следните кукички:

 • Вземи Free Download – например за е-книга.
 • Възползвай се днес – лимитрано количество – работи отлично особено ако е вярно
 • Вземи Безплатна Консултация и други.

Създавай, тествай, анализирай и адаптирай каквото трябва!

 

В заключение:

Като финален извод ще изведем важността от това да предприемете правилните стъпки и да вземете най-удачните решения, касаещи таргетирането, криейтивите, призивите за действие, последващите стъпки и така нататък. Изпълните ли всичко описано в статията по персонален за бизнеса Ви начин, можете значително да подобрите конверсионния си %.

С много малки изключения, вие не просто трябва да създавате ефективни фейсбук реклами, но и правилно да измервате резултатите и въз основа на данните да взимате правилните решения, за да надграждате в дългосрочен план.

И с тези думи Ви казваме до нови срещи – надяваме се, че днес научихте нещо полезно от нас 
Свържете се с нас от дигитална агенция Webselo.com за Вашите реклами във Фейсбук и Гугъл.

С уважение,
Webselo.com

Оценете този материал!
4.5/5 - (10 votes)
4.5/5 - (10 votes)
Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *