Има ли разлика между UX и UI дизайн?

Има ли разлика между UX и UI дизайн? от Speedflow Bulgaria - Уеб услуги

Със сигурност сте чували за UX и UI дизайн. Тези два термина се използват много често заедно и това не е случайност. Те вървят ръка за ръка при създаването на дигитални продукти и участват активно в различни процеси от изграждането им. Какво означава UX и какво UI, както и какви са разликите по между им, ще ви споделим днес.

Какво е UX дизайн?

UX (User Experience) дизайн в превод означава дизайн на потребителско изживяване.  Това е процесът по проектиране и подобряване на потребителското взаимодействие с даден продукт. Целта е да се постигне усъвършенстване на използваемостта на продукта, да се увеличи лоялността на потребителите към него, да се осигури удовлетвореността и лекотата при неговата употреба.  Това е така необходимата основа и скелет при разработването на всеки тип продукт, независимо дали е  дигитален или не. Следователно UX обхваща абсолютно всички взаимодействия между потенциалните или настоящи клиенти и една компания.

Ето кои са основните процеси и методологии на UX дизайна:

 1. Опознаване на таргет аудиторията
 2. Анализ на конкуренцията
 3. Изготвяне на продуктова стратегия/структура
 4. Създаване на съдържание
 5. Схематичен дизайн
 6. Прототипиране
 7. Тестване и нанасяне на промени
 8. Разработване
 9. Координиране с UI дизайнер
 10. Координиране с разработчиците
 11. Проследяване на целите и интеграцията
 12. Анализиране и нанасяне на корекции

Какво е UI дизайн?

UI (User Interface) дизайн означава дизайн на потребителския интерфейс. Ако UX е сборът от различни функции и начини за улесняване интеракцията потребител-продукт, то UI се грижи трансформирането на всичко това в едно цялостно, привлекателно, интуитивно-ръководещо продуктово оформление. UI осигурява реалният контакт между потребителя и продукта, като го насочва чрез визуални способи как точно да го използва.

Ето и кои са основните процеси и методологии на UI дизайна:

 1. Анализ на потребителите
 2. Проучване на дизайни
 3. Брандинг и графична разработка
 4. Упътване за употреба/ръководство
 5. UI прототипиране
 6. Интерaктивност и анимиране
 7. Адаптивност към всеки вид устройство
 8. Имплементиране с разработчик

Разлики между UX и UI?

Можем да кажем, че между UX и UI няма как да има разлики, тъй като това са две тотално различни неща. Реално няма параграфи, по които да бъдат сравнявани. Все пак, ето няколко теми за размисъл:

 • Задачата на UX е да помогне на потребителя до достигне до решението на даден проблем. Задачата на UI е да създаде „повърхността“ на продукта, визията и функциите му.
 • UX се съсредоточава върху концептуалните елементи на дизайн процеса, докато UI се занимава с елементите, които „докосват“ сетивата на потребителя.
 • UI обикновено се асоциира с визуалния и информационен дизайн на продукта върху екраните на различни устройства. UX създава цялостното преживяване на потребителя и често няма нищо общо с това, което виждаме на екрана.
 • UX прави полезен интерфейс. UI прави привлекателен интерфейс.
 • UX помага на потребителите да постигнат някаква цел. UI създава емоционална връзка между продукта и неговия ползвател.

 

Вие как мислите? Трябва ли да правим разграничение между UX и UI дизайн? Трябва ли задължително UX дизайнерът да бъде и UI специалист? Докато разсъждавате по въпроса, може да прочете и нашата статия за успешните уеб дизайн тенденции на 2017.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *