SSL сертификат: 4 причини защо ви трябва

SSL сертификат 4 причини защо ви трябва

Ако имате уебсайт, значи най-вероятно имате представа какво е SSL сертификат. А ако не знаете и все още нямате такъв на сайта, ще ви дадем 4 причини, за да го направите веднага. Но първо:

 

Какво е SSL сертификат?

SSL сертификатът (Secure Sockets Layer) е основна част от гръбнака на сигурното сърфиране в интернет пространството и обмена на информация в него. Това е технология, която криптира и подсигурява връзката между 2 страни – клиент и сървър

 

Страна 1: Клиент (потребител) – браузърът, който използваме, и въпросната заявка, която правим при посещаване на определен уебсайт.

Страна 2: Сървър (уебсайт) – сървърът, на който се намира съответният уебсайт

 

*Проверете дали закупеният от вас SSL сертификат е инсталиран не само на вашия уебсайт, но и на „C панела“. Има случаи, когато това не е направено по подразбиране.

Благодарение на SSL сертификата поверителната информация и личните данни, които се изпращат от компютър към компютър в мрежата, биват доста по-добре защитени от неоторизиран достъп и злоупотреби. Това е изключително важно, защото когато изпращате информация по интернет, тя преминава от компютър до сървър, от там към друг компютър и друг сървър, и т.н., за да достигне до получателя. При липса на SSL сертификат има много голяма опасност данните да бъдат видени и използвани от трети лица по пътя им към крайната дестинация.

 

Как да проверя дали даден сайт има SSL сертификат?

Най-бързият и лесен начин е като разгледате структурата на URL-а на сайта. Ако тя започва с префикс “https, това означава, че има SSL сертификат, ако започва със стандартния “http – значи няма.

 

Пример:

 

Защо ми е необходим SSL сертификат?

 

1. Защита от злоупотреби

Не може да отречем, че дори и да имате SSL сертификат на сайта си, това само по себе си не е достатъчно, за да бъде той напълно защитен от хакерски атаки, пробиви в системата, вируси, злоупотреби и т.н. Но този протокол е един от най-важните средства за полагане основите на сигурността на информацията, която протича в интернет. Освен че криптира връзката, той гарантира, че тя ще достигне до правилния сървър в непокътнат цялостен вид, без да бъде изпратена до такъв, който се опитва да открадне поверителната информация. Затова е изключително важно да закупите своя SSL сертификат от сигурен източник.

От къде мога да закупя SSL сертификат?

Имате два варианта. Единият е да го закупите от хостинг фирмата, чиито услуги използвате. Вторият вариант е да го закупите от специализирана фирма като например:

 

2. Изискване за онлайн плащания

Никой онлайн магазин не би съществувал ако няма начин, по който потребителите да заплатят закупената от тях стока или услуга. А за да приемате онлайн плащания от какъвто и да е вид – кредитни и дебитни карти, виртулани POS терминали, PayPal и др., сайтът ви трябва да отговаря на определени мерки за сигурност. Едно от най-основните изисквания е именно притежание на SSL сертификат.

 

3. Път към доверието на клиента

Информационната неприкосновеност и защита на личните данни присъства в законите на всяка една държава. В дигиталната ера нуждата за адаптиране на тези закони и създаване на международни регулации става все по-голяма. Както повечето от вас знаят през май тази година официално влезе в сила новия закон за защита на личните данни GDPR (ОРЗД), иницииран и приет от Европейската комисия. Основната цел на директивата е защитата на физически лица на територията на Европейския съюз във връзка с обработването и свободното движение на личните им данни.

Живеем във времена, където броят на измами с лични данни достига своя апогей. Затова за все повече хора защитата на поверителната информация, която споделят, е от първостепенно значение. Сайт, който има активен SSL сертификат, вдъхва това доверие и спокойствие у потребителя. Знаете ли, че според проучване на Search Engine Land 84% от анкетираните ще прекратят своята поръчка, ако данните им се изпращат по несигурна и некриптирана връзка, което неминуемо има негативни последици върху броя реализирани поръчки? Не искате това, нали?


4. Любимец на Google

Още през 2014 година Google пуска своята кампания „ HTTPS Everywhere“ с цел да направи интернет по-защитено и сигурно място за потребителите и информацията, която споделят. От тогава насам кампанията е обновявана многократно, а последната актуализация влезе в сила този месец. От тук насетне Google Chrome, браузърът на Google, ще сигнализира на потребителите дали сайтът, който посещават, има SSL сертификат, обозначавайки го като „SECURE“ или „NOT SECURE“. Ето как изглежда сайт, който е:

 

Със SSL сертификат – пример 1

 

пример 2


 

Пример 3: Без SSL сертификат, когато НЕ въвеждаме данни, а просто разглеждаме

 

Пример 4: Без SSL сертификат, когато въвеждаме данни в контактна форма например

Освен това от известно време насам Google дава приоритет на сайтове със SSL сертификат, като ги показва на по-предни позиции в резултатите от търсенето (SERP), а сайтовете без – получават по-нисък ранг. Така че, ако искате да подобрите своите позиции и доусъвършенствате SEO оптимизацията на сайта, инвестирайте SSL сертификат.

През 2018 година 50% от органичните резултати на първа страница в търсачката имат https връзка, което е и най-високият процент до този момент, коментират от интернет гиганта. В същото време 81% от топ уебсайтовете в света използват SSL сертификат.

 

Вие как и къде искате да класирате сайта си? А вашия сайт защитен ли е със SSL сертификат. Ако имате нужда от помощ при инсталацията му, ние от Speedflow Bulgaria можем да ви помогнем! Пишете ни!

Оценете този материал!
5/5 - (3 votes)
5/5 - (3 votes)
Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *