Стартира конкурс за име и лого на Ботаническата градина в гр. Пловдив

Стартира конкурс за име и лого на Ботаническата градина в гр. Пловдив

Аграрен университет – Пловдив и Speedflow Bulgaria имат удоволствието да съобщят, че стартират конкурс за избор на име и лого на Университетската ботаническа градина в Пловдив.

От 2017 година насам нашият екип участва активно в проекта по Възстановяването на Ботаническата градина. Изключително сме щастливи, че настъпи моментът това скъпо за нас и всички пловдивчани място да получи своя визуална идентичност.

Регламент за участие:

 

1. За Ботаническата градина

Ботаническата градина в Пловдив е основана през 1950 г. върху участък от 250 декара. Тя е третата ботаническата градина в България и първата такава извън столицата. През годините площта й е редуцирана до 113,504 декара, а развиването на научна дейност, както и поддръжката на парка са преустановени. В момента територията е изключително занемарена и избуяла, въпреки че там все още растат редки растителни видове.

През годините са организирани няколко акции по възстановяването на Ботаническата градина, но без успех. До 2017 година! Когато благодарение на съвместните усилия на Аграрния университет, Община Пловдив, район „Тракия”, Speedflow Bulgaria и десетки будни граждани се сформира Инициативният комитет по възстановяване на Ботаническата градина. От тогава насам са организирани над 15 почистващи акции, зелени инициативи за малки и големи, конкурс за най-добра детска рисунка на тема „Моята ботаническа градина“.

Желанието на жителите на Пловдив отново да имат ботаническа градина не спира. Съвместните усилия на всички участници довеждат до редица позитивни резултати:

 • Разчистена е площ от над 1500 кв.м.
 • Изхвърлени са стотици торби с боклук
 • Засадена е градина с над 1000 минзухара
 • Изградени са 30 къщички за птици
 • Разрушени са незакони постройки
 • Стартира обществена поръчка за изграждане на ограда.

И така, година по-късно, нашият екип смята, че е време мястото, в което всички виждаме толкова много потенциал, да получи свое име и лого.

 

2. Цели на конкурса

С организирането на конкурса искаме да привлечем още повече съмишленици към тази благородна кауза, както и активни поддръжници, любители и защитници на природата, приятели, дарители, партньори, специалисти и др., с които заедно да осъществим цялостния проект по възстановяването на Ботаническата градина. Искаме след време тя да се превърне в един разпознаваем природен парк и да получи по-голяма популярност в страната и чужбина.

 

3. Изисквания за името и логото

И името, и логото трябва да предават правилните послания и да предизвикват точните асоциации и емоции, обвързани с една ботаническа градина и със съхранението на флората в България и по света. Трябва да бъдат позитивни, атрактивни и да показват любовта към природата като цяло.
Дизайнът на логото трябва да е авторски, да не прилича или копира друго съществуващо лого. Да не съдържа елементи и отличителни знаци на автора. То трябва много добре да отговаря на концепцията на Ботаническата градина и да осигурява необходимата разпознаваемост.
Името не трябва да бъде патентовано. Препоръчително е да се разработи авторски шрифт или пък да се използва такъв, който не е защитен с авторски права.
Оставяме на автора сам да прецени дали да включи името към дизайна на логото или не.

 

4. Регламент за участие

В конкурса могат да участват както български, така и чуждестранни творци. Авторите могат да се включат самостоятелно или като колектив. Няма възрастови ограничения. Всеки участник има право да изпрати не повече от три концепции.

 

5. Срокове

Начало на конкурса: 01.10.2018 г.
Край на конкурса: 10.12.2018 г.
Избор на победител: средата на м. декември 2018 г.

 

6. Какво трябва да включва кандидатурата

 1. Цветна и монохромна версия на творбата, позитив и негатив в .jpg формат (1500х1500)
 2. Вариант с изписване на кирилица и латиница
 3. До една страница защита на идеите, заложени в предложението
 4. Бранд бук в pdf формат
 5. Представяне върху различни бранд материали
 6. Кратко резюме на автора
 7. Име, фамилия, телефон и имейл на автора

Очакваме вашите кандидатури на email: garden@speedflow.bg до 10 декември 2018 г.

 

7. Избор на победител

Чрез публично гласуване ще бъдат избрани десетте най-добри творчески предложения, които ще преминат към финалния етап на конкурса. Победителят ще бъде избран от независимо жури в състав от организаторите на конкурса.

 

8. Награда

Победителят в конкурса ще получи парично възнаграждение от 1000 лева.

 

9. Авторски права

Победителят се съгласява да предостави своята творба и работните си файлове за Ботаническата градина, прехвърляйки всички авторски права на Аграрен Университет – Пловдив.

Ако кипиш от творчески идеи, обичаш природата и се вдъхновяваш от флората на България, ще очакваме твоите предложения на garden@speedflow.bg до 10 декември.

Екипът на Speedflow Bulgaria и Аграрен Университет-Пловдив пожелават успех на всички участници!

Оценете този материал!
5/5 - (2 votes)
5/5 - (2 votes)
Сподели

Comments

 1. Супер инициатива! Има голям проблем в заданието обаче: Не е редно бранд бук да се изисква от участниците преди избиране на лого-победител. А срещу награда от 1000 лв. е абсурдно. Това е отделна задача сама по себе си, която най-вероятно би била с пъти по-обемна и времеемка от изработката на предложение за лого и име. Несериозно е толкова сериозна задача без брийф и каквото и да е обяснение да стои редом с „До една страница защита на идеите, заложени в предложението“ и пр.
  От името на всички потенциални участници моля да ревизирате конкурса, за да може да получите адекватни предложения и краен резултат.

  • Здравейте,

   Благодаря много за коментара и предложенията ви.

   Възстановяването на Ботаническата градина в Пловдив е една доброволческа проява, благородна, зелена кауза за Пловдив. От 2017 година насам редовно провеждаме доброволчески инициативи на територията на парка с цел да вдъхнем живот на едно забравено от всички място. Всеки, който се припознае, вдъхнови от тази наша инициатива, е повече от добре дошъл да се включи и да помогне с каквото може и колкото може – било то да чисти на място с нас или да сътвори и предложи концепция за име и лого на парка.

   Конкурсът ни няма задължителен характер, всеки е свободен да участва или да не участва. Вече имаме доста хубави предложения и не спираме да получаваме още.

   Поздрави от екипа на Speedflow Bulgaria

 2. Заинтересован кандидат : декември 5, 2018 at 10:03 am

  Здравейте! Каузата много ми харесва! Единственото, което ме учудва е идеята за име на ботаническата градина. Световен стандарт е името на ботаническата градина да е съставено от два компонента: Име на града, където се намира (или областта) + „ботаническа градина“. Няма ли да създаде объркване даването на някакво име? Вместо „Ботаническа градина Пловдив“. За мен това е трудната част + идеята за дума, която би звучала еднакво добре на български и английски, което е невъзможно, ако не е име на града.

  • Здравейте,
   Благодарим за мнението ви!

   Ботаническата градина в гр. Пловдив се нуждае от своя идентичност, паркът изобщо няма такава. Много хора дори не знаят за съществуването му, именно защото след 1990г. (цели 28 години) там не се развива никаква дейност.

   Да се намери най-доброто име за мястото, да се постигне най-точната асоциация – това е целта на конкурса. Може би авторът ще обвърже името с града, може би с Аграрен Университет-Пловдив, който я стопанисва, може би ще измисли изцяло ново име, дори нова дума. Няма ограничения в представената идея.

   В световен мащаб има примери за имена на ботанически градини, които не са пряко обвързани с локация – Ботаническа градина Андромеда в Барбадос например.
   Поздрави от екипа на Speedflow Bulgaria.

 3. Теодора Маринова : декември 7, 2018 at 9:22 am

  Здравейте! Изпратих Ви email, който се състои от 4 части. Получени си ли са всички файлове?

 4. Здравейте! Кой проект спечели, че не успях да открия никъде? 🙂

  • Здравейте,
   Официално ще оповестим утре посредством статия със снимки и разбира се публикуването й освен в нашия блог, така и в социалните ни мрежи.

 5. „Утре“ мина преди дни. Имате ли новини?

 6. Здравейте,

  Ето и статията относно победителя в конкурса https://speedflow.bg/blog/botanicheska-gradina-plovdiv-logo-pobeditel/
  Вътре ще намерите галерия със снимки от награждаването, както и логата на всички очастници!

  Поздрави от екипа на Speedflow Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *