6 тенденции в уеб разработката, които ще преобладават през 2020

тенденции в уеб разработката

На всеки 3-4 години определението за ‘качество’ в уеб разработката се изменя. Сайтовете стават все по-комплексни, ангажиращи и динамични. В крак с всички тези промени, едно нещо остава непроменливо като изискване: леснота на употреба.

През последното десетилетие имахме удоволствието да следим развитията в уеб разработката от близо. Получихме шансът да оценим и интегрираме в нашия работен процес всеки един нов технологичен пробив в индустрията. Разпознаваме и приемаме променящото се естество на работа като градим арсенала от знания и умения според всеки нов такъв.

В този случай, нека прегледаме 6те тенденции в уеб разработката, които очакваме да преобладават през 2020.

 

1. Accelerated Mobile Page (AMP)

Посещенията от мобилни устройства вече надминават тези, идващи от настолни компютри. Този преход е усилил интензитета си през последните години и не очакваме това да се промени скоро. Затова през 2020 очакваме да се наблегне на уеб разработката, придаваща приоритет на оптимизация за мобилни устройства – или по-точно използването на Accelerated Mobile Page (AMP).

А това също значи, че трябва да има и преход от сайтове с проста мобилна насоченост – или така наречените мобилни сайтове – към такива, които поддържат AMP. Разликите между мобилен сайт и такъв с AMP са изключително дребни, но AMP се счита за по-добрия вариант, защото значително скъсява времето за зареждане на сайта.

 

2. Изкуствен интелект (AI)

Изкуственият интелект продължава да бъде вълнуваща тема за нас. Научната фантастика има огромен принос към темата, и въпреки това имаме да изядем доста хляб, за да обхванем, т.е. реализираме, всички засегнати от нея идеи. И все пак нека не омаловажаваме постигнатото. Изкуствният интелект е достатъчно развит, за да създава у нас едно вълнение, когато обсъждаме бъдещето му развитие.

 

Изкуствен интелект

 

В разработката, AI повдига подобни въпроси: Ще отнеме ли работата на хората? Ще промени ли професията developer?

Поне за сега с леко потрепване на гласа можем да твърдим, че промените няма да са толкова драстични. През 2020, изкуственият интелект ще бъде по-скоро отдаден на подобряване на продуктивността и ефикастността за потребителите. Примери за употреба на AI в уеб разработката: чатботове, автоматичен анализ на посетителите, система за препоръки, и т.н.

 

3. Single Page Application (SPA)

Single Page Application е уеб приложение, което комуникира с потребителя и му предоставя само необходима информация вместо да зарежда цели страници от сървъра след всяко действие. Това допринася значително за улесняване на използването на сайта и скороста на зареждане.  Аналогия за SPA може да се намери в гейминга, където например при first-shooter игрите, само информацията в полезрението на играча се обработва във всеки даден момент. Очакваме SPA да разпростре своята употреба в уеб разработката и да се развие още повече през 2020.

 

4. Модуларна разработка

 

модуларна разработка

 

Ефективноста е важна в уеб разработката. Колкото по-малко време и финанси се изразходят по даден проект, толкова по-доволни са всички. Модуларната разработка е метод на строене на сайтове чрез модули, или предварително сглобени части. Това е един добър начин бързо да бъдат създадени качествени сайтове. Недостатъкът на този метод е, че такива сайтове са по принцип не толкова персонализирани. С модуларната разработка също е важно да се отдели внимание на това как отделните компоненти се свързват един с друг, ако искаме дизайнът на сайта да е добър.

 

5. Динамични елементи (Motion UI)

Дизайнът е един от най-важните елементи при изграждането на един успешен сайт. Анимацията на елементи в уебсайта се използва за задържането на вниманието на посетителите му и за да се представи идентичността на марката, която уебсайтът представя. През 2020 очакваме използването на динамични елементи да се увеличи и разработчиците да експериментират повече с начините, по които могат да разказват истории. А това е нещо, което на драго сърце подкрепяме и използваме в работата си.

 

6. WebAssembly

WebAssembly, наричан също така Wasm, е stack-базиран бинарен формат за виртуални машини. В разработката е сравнително нов език. Появил се за първи път през 2017. Уеб Асембли е четвъртият език, заедно с JavaScript, HTML, CSS, с който може да се работи на нейтив ниво с браузерите.

До днешна дата се води спор дали Wasm е всъщност по-добрата опция от JavaScript, и дали ще го замени в близкото бъдеще. Това все още предстои да се види, но на пръв поглед, това е език който ще намира все по-широко приложение в уеб разработката през 2020.

Надяваме се, че четивото ви беше полезно. Ако имате различни представи за това какви тенденции в уеб разработката може да преобладават за тази година, моля споделете ги с нас в секцията за коментари. Също така, ако желаете да се възползвате от нашите модерни и ефективни услуги за изработка на сайт, моля пишете ни на info@speedflow.bg

Rate this article!
3/5 - (2 votes)
3/5 - (2 votes)
Сподели


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *