Интервю: HealthyKid Sofia гостуват на Speedflow Bulgaria

HealthyKid Sofia гостуват на Speedflow Bulgaria (Интервю)

Днес ще ви запознаем със създателите на разработеното от нас мобилното приложение HealthyKid Sofia: Дария Мукова и д-р Таня Андреева. Те успяват да жонглират между кариерите си, това да бъдат майки и да допринасят за подобрението на детското здравеопазване в България.

Освен приложението HealthyKid Sofia те имат Facebook страница и Youtube канал, където редовно публикуват полезна информация, предназначена да помогне на млади родители. Също така и подкрепят осъществяването на дългогодишната идея в София да се построи национална педиатрична болница, която да събира всички специалисти на едно място – проекта носи името „Детски Здравен Парк“.

Ние се свързахме с тях, за да научим какво е новото при тях, откакто изработихме HealthyKid Sofia заедно преди близо две години. Благодарим им сърдечно за отделеното време за това интервю и се надяваме то да вдъхнови и други хора да се възползват от дигиталните услуги на Speedflow Bulgaria при осъществяването на свои идеи за подобни благородни инициативи.

Нека започнем:

 

Здравейте, за начало, разкажете ни нещо за себе си.

Ние сме д-р Таня Андреева и Дария Мукова, създателите на HealthyKid Sofia. По професия сме лекар и счетоводител, а по бит и ежедневие – майки на пълен работен ден на две прекрасни госпожици

 

Ще ни запознаете ли с приложението HealthyKid Sofia?

HealthyKid Sofia е безплатно мобилно приложение, което помага на родителите бързо да достигнат до детски специалист при спешни състояния и симптоми на децата, които изискват лекарска намеса.

Предоставяме на нашите потребители информация за педиатричните болници, медицински центрове, лаборатории и дентални клиники (частни и държавни) в гр. София, които разполагат с различни детски специалисти.

Приложението е лесно за използване, с възможност да изберете най-близката болница според Вашата локация и симптомите на детето.

Може да се следят предстоящите имунизации, профилактични прегледи и изследвания на детето, като след въвеждане на рождената му дата потребителят започва да получава нотификация за всеки задължителен преглед и/или ваксина.

В приложението има и много полезна информация, която може да бъде от помощ на родителите в различни ситуации.

 

HealthyKid

 

Бихте ли ни разказали отново защо решихте да създадете HealthyKid?

Истината е, че след като аз станах родител, въпросите ми към д-р Андреева, с която всъщност сме близки приятелки, станаха все по-чести и за съжаление, поводите обичайно бяха болници и лекари.

В един момент си дадохме сметка, че не всеки има толкова прекрасен и добре информиран приятел по темата, а и често информацията, която получаваме от близки, познати или интернет например, не е медицински издържана и често не кореспондира с истината. Така възникна идеята, останалото е история ?

 

Освен чрез приложението по какви други начини се опитвате да допринесете за подобряването на детското здравеопазване?

Имаме страницата във Facebook – HealthyKid Sofia, където качваме интересни статии и live видеа за родители. Live видеата са особено полезни за начинаещи родители, тъй като отговарят на доста често възникващи въпроси. Показват практическа част от най-големите предизвикателства за един млад родител – например първото къпане, захранване и др.

Но може би най-ценното е, че месинджъра на страницата винаги е добре дошъл за въпрос към д-р Андреева, на който потребителят да получи отговор, напълно безплатно.

 

Това е чудесно. А бихте ли ни запознали с някои от основните проблеми, с които се сблъсква българската педиатрия?

Заболяванията в детска възраст протичат изключително динамично. Невъзможно е да се предвиди в кой момент ще се наложи специализирано изследване или животоспасяваща интервенция.

На практика всекидневно деца в тежко състояние преминават десетки километри, транспортирайки се от една болница в друга, с риск за живота им. Случвало ми се е да хоспитализирам през нощта дете, обиколило 5 болници в София и от всяка беше препращано с думите – „не е за тук“.

Дори и родителите да открият точното детско отделение, диагностиката и лечението на тежки заболявания може да се забави с дни, поради разпръснатостта на отделните детски субспециалности и невъзможността за мултидисциплинарен подход.

Докато се организира клинична и лабораторна диагностика в една болница, образно изследване във втора, хирургическо стадиране в трета и терапевтична стратегия и лечение в четвърта, лечението се забавя със седмици. И за по-голяма конкретика – това е пътят, по който преминава всяко онкологично болно дете в България.

Примерите как родители обикалят по няколко от всичките 14 болници в София, търсейки точния специалист и комплексния подход към детето им, са безброй много.

За съжаление, някой от тях са с фатален край, не поради липсата на обучени и квалифицирани кадри, а поради технически затруднения, свързани с намирането на точния специалист и специализираното детско отделение. Това силно разклаща доверието към лекарите и лечебните заведения.

Детското здравеопазване е приоритет на всяко едно правителство в последните 30 години под формата на подпомагане на едно или друго лечебно заведение. Липсва обаче цялостна дългогодишна стратегия в областта на детското здравеопазване.

Има много опити за построяването на Национална университетска детска болница, които за съжаление не са били реализирани. Многократно този проблем е поставян пред политическата общност на България.

На 11.02.2013г. е обсъдено и прието на заседание на ръководството на Министерството на здравеопазването планирането на средства за изграждането на Университетска национална педиатрична в периода 2014г -2020г.

Надявам се да не чакаме още много дълго за мечтаната от поколения педиатри болница, но дотогава в помощ на родителите е мобилното приложение HealthyKid Sofia, с което поне лесно ще намерят точния специалист за симптомите на детето им.

 

Имате ли информация в какъв етап е проектът „Детски Здравен Парк“? Има ли някакво развитие след одобряване на финансирането?

Очакванията на Министерството на здравеопазването са Агенцията по обществени поръчки да се произнесе в рамките на настоящия месец. Веднага след това ще бъде обявена и самата процедура за избор на изпълнител на инженеринга.

Документацията за изграждането на педиатричната болница е изготвена от назначена със заповед на министъра работна група, чиято задача беше да подготви стартирането на обществена поръчка с предмет „Избор на изпълнител за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница“. В работната група са взели участие изтъкнати специалисти от всички области на медицината.

„Така в края на лятото може да бъде избран изпълнител за изграждане на детската болница, ако няма обжалвания на процедурата“, заявяват от министерството.

Надяваме се информацията да се материализира и скоро да започне изграждането.

 

Какво бихте призовали хората, които искат да ви подкрепят? Как да го направят?

Благодарим на всички, които ни подкрепят, и призоваваме всички да подкрепят инициативата за изграждане на Обединена детска болница.

Приложението, което създадохме заедно с вашия прекрасен екип, е само временно решение, което се надяваме, че ще покаже на властоимащите колко огромна всъщност е нуждата от такова здравно заведение.

От нашия сайт всеки може да изтегли съвсем безплатно приложението HealthyKid Sofia, като от сърце Ви пожелаваме това да е от приложенията, които е хубаво да имате на телефона, но да не използвате често, даже въобще ?

Благодаря и Ви пожелаваме здраве и успех занапред!

Оценете този материал!
5/5 - (1 vote)
5/5 - (1 vote)
Сподели


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *