Как да увелича скоростта на сайта си? – Част 3

Как да увелича скоростта на сайта си? - Част 3

Съществуват редица трикове, които да използвате, за да подобрите скоростта на сайта си. За някои от тях говорихме подробно в блог статиите „Как да увелича скоростта на сайта си? – Част 1“ и Част 2. А днес сме подготвили и Част 3. И така, какво още може да опитате?

 

1. Отложено зареждане на JS файлове

По принцип JavaScript файловете прекъсват декодирането на HTML документа, за да бъде извлечен и изпълнен техния код (освен ако не е вграден в него), което от своя страна удължава времето за зареждане на самия HTML. Отлагането (deferring) на JavaScript идва на помощ тук, защото не позволява зареждането и декодирането на JavaScript файла да започне преди цялото съдържание на страницата да е заредено.

 

2. По-малко пренасочвания (редиректи)

Когато сведете до минимум HTTP пренасочванията от един домейн или уеб адрес към друг в сайта си, ще намалите и времето за реакция (RTT – round Trip Time) между изпращането на заявката за зареждане на ресурс и обратното пътуване на заявената информация. Така ще улесните потребителите и ще ускорите достъпа до информацията, която им трябва.
Вярно е, че има много случаи, в които пренасочванията са необходими и полезни. Те помагат на потребителя до достигне до уеб ресурс, който е преместен на нов адрес, поради причини като:

 • Променен домейн на сайта
 • Достъп до сайта от няколко различни домейна
 • Промяна в структурата и адресите на сайта
 • По време на профилактика на сайта
 • При ограничаване достъпа до даден ресурс за кратък период от време
 • И др.

Въпреки това обаче е препоръчително да избягвате използването на редиректи, когато е възможно, особено на началната страница на уебсайта. Опитайте се да ги сведете до минимум. Прибягвайте до тях само когато това е абсолютно наложително и оправдано.

 

3. Активиране на Keep-Alive

Keep-Аlive позволява използването на една и съща TCP връзка за всяка HTTP заявка, вместо да се отваря нова за всяка една по отделно. С други думи позволява на браузъра да получава и зарежда по няколко различни файла едновременно. За да активирате Keep-Alive, трябва редактирате PHP кода и добавите HTTP хедър най-отгоре:

header(„Connection: keep-alive“)

Ако нямате достъп до конфигурационния файл на вашия уеб сървър, то може да го направите с помощта на .htaccess файл и да добавите следното:

 

<ifModule mod_headers.c> Header set Connection keep-alive </ifModule>
Ако имате достъп до конфигурационния Apache файл, можете да включите Keep-Alive по следния начин:
#
# KeepAlive: Whether or not to allow persistent connections (more than
# one request per connection). Set to „Off“ to deactivate.
#
KeepAlive On

#
# MaxKeepAliveRequests: The maximum number of requests to allow
# during a persistent connection. Set to 0 to allow an unlimited amount.
# We recommend you leave this number high, for maximum performance.
#
MaxKeepAliveRequests 100

#
# KeepAliveTimeout: Number of seconds to wait for the next request from the
# same client on the same connection.
#
KeepAliveTimeout 100

 

4. Без лоши заявки

Лошите заявки се появяват, когато външен източник или потребител се опита да отвори уеб ресурс, който вече не съществува или е повреден по някакъв начин. Сървърът прави опити да обработи заявката, но не успява. Това оказва негативно влияние върху потребителското преживяване и върху скоростта на сайта. Какво може да направим, за да избегнем подобна ситуация?

Разбира се, не може постоянно да сме наясно какво се случва във всяко едно кътче на сайта ни. Затова е препоръчително да използваме помощни средства и тулове, които автоматично могат да открият проблемните линкове и да ни помогнат да ги отстраним, като например GTmetrix или Crawl функцията в Google Search Console.

 

5. Асинхронно зареждане на Analytics и Ad Networks кодовете

Със сигурност използвате някакъв вид уеб услуга за анализиране на сайта си (Google Analytics например) или пък рекламна мрежа (като AdSense). Техните кодове, за съжаление, може допълнително да забавят сайта ви. Препоръчваме да конфигурирате всички кодовете за проследяване към асинхронно зареждане. Така, ако има забавяне от страна на сървъра на някоя от външните за сайта услуги, те да не афектират негативно скоростта му.

 

6. Използване на PHP ускорител

PHP ускорителите са разширения, разработени специално, за да подобрят функциите и работата на софтуер, написан на php. Те кешират PHP байт-кода и така не се налага той да бъде компилиран отново и отново при всяка заявка за изпълнение. Спестяват CPU ресурс, но пък малко увеличават използваната памет. Инсталирайте OPcache и е много вероятно времето за зареждане на сайта ви да падне на половина.

Ако имате някакви въпроси, не се колебайте да се свържете с екипа ни на info@speedflow.bg. Нашите специалисти са насреща!

Сподели

Comments

 1. Хубаво би било да се използва приложението на гугъл. Това е един от най-сигурните начини че ще получите сигурна информация. Все пак скоростта на зареждане на сайта е един от факторите за класирането му в търсачката.

  • Здравейте,
   Благодарим ви за коментара. Със сигурност скоростта е сериозен фактор за позицията в SERP, а до колкото сме чели, тежестта му през следващата година ще се увеличи.
   Можете да прочетете и останалите части на статията, а в началото на Част 1 сме дали линкове към 3 от най-изполваните инструменти за измерване скоростта на зареждане на даден уебсайт, включително и този на Гугъл.

   Хубав ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *