Интернет и Интранет – Какво трябва да знаем?

Интернет и Интранет, Какво трябва да знаем? от Speedflow Bulgaria

Лятната ни почивка свърши, измихме пясъка от крачетата и вече готови за нови подвизи и хоризонти с Вас – читателите!

 

Като за начало сме ви подготвили едно леко и приятно четиво, което ще ви запознае с приликите и разликите между Интернет и Интранет. Да, прочетохте правилно, няма правописна грешка. Макар всеки от вас да има някакво обяснение или интерпретация на въпроса „Какво е Интернет?„, все още много хора не са запознати с термина Интранет. Нека внесем малко яснота…

 

Дефиниция

 

Интернет (или Мрежата) е система от взаимосвързани компютърни мрежи по целия свят. Това се осъществява чрез т.нар. протоколи и по-специално – TCP/IP. Всяка брънка от тази мрежа е свързана с останалите посредством сложна система от хардуер и софтуер. Всеки компютър се идентифицира чрез уникална комбинация от числа, наречена IP адрес. За да избегнем досадното помнене и писане на числа, адресите могат да бъдат репрезентирани и с имена. За това се грижат DNS (domain name system) адресите.

 

Интранет също е мрежа от взаимосвързани компютри, но е ограничена от външен достъп и служи за вътрешните цели на различни организации – фирми, държавни учреждения, административни органи, образователни институции и др. Функционално представлява точно мрежа-в-мрежата. Компютрите свързани с Интранет също имат своите уникални IP адреси, но нямат нужда от Интернет връзка, за да поддържат контакт помежду си.

 

Прилики

 

От гледна точка на начина си на изграждане двете мрежи имат много допирни точки. И двете използват комбинация от рутери, кабели за данни, сървъри и други хардуерни компоненти, за да постигнат свръзка. Протоколите, които използват за споделяне на информация, също са еднакви – TCP/IP и FTP (file transfer protocol).

 

Какво още? Интранет ползва свободно същите браузъри като Интернет, популярните чат приложения са напълно функционални и при двете. Същото важи и за средствата за сигурност, firewalls, способите за криптиране/декриптиране на информация.

 

Разлики

 

Както споменахме, Интернет е световна мрежа и е достъпна за всички. От своя страна Интранет е ограничена за определени хора, които получават специален достъп. Така че Интранет може да се разглежда и като по-сигурната мрежа от двете.

 

От гледна точка на ползвателите и трафикът, който генерират, Интернет предоставя пълен достъп за неограничен брой посетители, докато Интранет се изгражда за определен брой хора и с дефинирани лимити на трафик.

 

Както можем да се досетим, Интернет е много по-всеобхватната мрежа, неизчерпаем източник на информация, но и полезен за търговски цели. От своя страна в Интранет системата получаваната информация е лимитирана за всеки ползвател и изпълнява точно определена цел.

 

Ако сте фирма или организация, то вие ще се нуждаете и от Интернет, и от Интранет. Чрез първото ще осигурите на хората си достъп до информация, възможност за нови контакти, канали за реклама и продажби. Чрез Интранет пък ще съдействате за оптимизираната вътрешна комуникация във фирмата, за по-доброто протичане на работните процеси, както и за създаването на стабилна и сигурна вътрешна среда.

 

От позицията си на ползвател и на двете системи, Speedflow.bg може да съдейства за изграждането на вашите Интернет и Интранет решения от идея до краен резултат.

Оценете този материал!
Интернет и Интранет – Какво трябва да знаем?
4.8 (95%) 4 гласувал(и)
Сподели


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *