Как да увелича скоростта на сайта си? – Част 2

Как да увелича скоростта на сайта си? Част 2 от Speedflow Bulgaria - Уеб услуги

Днес сме ви приготвили продължението на статията ни „Как да увелича скоростта на сайта си? – Част 1 “.  По-бърз сайт, по-голяма потребителска удовлетвореност.  Ето какво трябва да направите:

 

1. Намелете HTTP заявките

HTTP e протокол, чрез който браузърът изпраща заявка за зареждане на файл, а сървърът изпраща този файл към браузъра. Колкото по-малко подобни заявки има, толкова по-бърз ще е сайтът. За да ги намалите:

  • Комбинирайте възможно най-много CSS/JS файлове в един или поне в няколко;
  • Опитайте се да намалите скриптовете и да ги поставите в края на страницата;
  • Отстранете всички ненужни изображения и намалете размера на останалите.

2. Намелете (оптимизирайте) ресурсите (CSS/html/JS файлове)

Следващата стъпка за увеличаване скоростта на сайта е елиминирането на всички ненужни данни. Защо? Защото те афектират начина, по който браузърът обработва ресурсите. Затова:

  • Намалете празните пространства, излишните редове, коментари и форматиране, неизползвани кодове и др.;
  • Използвайте по-кратки променливи и функции.

По този начин браузърът и търсачките много по-бързо обработват html, CSS и JavaScript файлове.

 

3. Използвайте по-малко плъгини

Искате да оптимизирате сайта си и да улесните неговата поддръжка? Слагате плъгини. Но в един момент той става бавен и муден. Прекаленото много плъгини създават редица технически проблеми –  бъгове, сривове в системата, пробиви в защитата и др. Време е за чистка! Деактивирайте тези, които не използвате или не са ви нужни вече. Проверете кои от тях най-много намалят скоростта и ги изтрийте.

Съвет: След всяко деактивиране на плъгин проверете как се е променила скоростта на сайта. Така по-ефективно ще оптимизирате бързината, но и ще премахнете „най-вредните“ плъгини. Както много специалисти

 

4. Зареждайте CSS файлове асинхронно

Обикновено браузърът блокира рендирането на дадена уеб страница, докато всички нейни външни CSS файлове не бъдат свалени. Някои браузъри показват бяла страница, докато потребителят изчаква файлът да бъде свален напълно. Това също е възможна причина за по-бавната скорост на сайта ви.

Съществуват няколко техники за зареждане на изображения и JavaScripot асинхронно. Когато става дума за CSS  файлове, асинхронното зареждане често се пренебрегва. Препоръчваме ви да изпробвате LoadCSS  – един удобен плъгин с много добри потребителски отзиви.

 

5. Премахнете всички стринговете (query strings)

Стринговете са тези URL-та, които съдържат символите „?“ и „&“. За съжаление, CSS и JavaScript ресурси с подобни стрингове не се кешират от повечето Proxy сървъри. Това афектира бързината на сайта ви и трябва да ги премахнете.

Може да го направите с помощта на плъгини като:

или ръчно:

  • Добавете следния код във php файла на вашата WordPress тема:

//* TN – Remove Query String from Static Resources

function remove_css_js_ver( $src ) {

if( strpos( $src, ‘?ver=’ ) )

$src = remove_query_arg( ‘ver’, $src );

return $src;

}

add_filter( ‘style_loader_src’, ‘remove_css_js_ver’, 10, 2 );

add_filter( ‘script_loader_src’, ‘remove_css_js_ver’, 10, 2 );

 

6. Уточнете набора от символи (character set)

Character set представлява набора от символи, използвани от дадена уеб страница. Когато някой посещава сайт, първото нещо, което браузърът прави, е да определи тази символна кодировка, за да може успешно да покаже съдържанието на страницата. Ако това не е направено предварително, браузърът се затруднява и се опитва сам да разбере какво трябва да направи.  Разбира се, повечето браузъри рано или късно успяват. Но ако държите съдържанието ви да се показва на мига, то задължително уточнете символната кодировка.

Къде: В хедъра на  HTTP отговора.

Пример: Content-Type: text/html; charset=utf-8

 

7. Използвайте CDN

CDN (Content delivery network) е мрежа за доставяне на съдържание (обикновено изображения и Javascript) на потребители, които се намират в различни точки на света. Ако вашият сайт е международен – възползвайте се от предимствата на  CDN. Но на тези, които оперират само на местно (локално) ниво, не се препоръчва.

 

Надяваме се да сме помогнали да ускорите скоростта на сайта си с тези трикове.  Очаквайте скоро и „Как да увелича скоростта на сайта си? – Част 3“.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *